Vuosi 2021 : muutosten vuosi

Jos vuosi 2020 oli muutosten vuosi, niin ei se tämäkään vuosi tunnu tuovan muutokselle hidasteita. Vaikka suuressa kuvassa maamme ministerit ja uutiset kertovat nousun tulevan ja laman väistyvän, ruohonjuuritasolla ei sitä ole näkyvissä. Monet pienet yrittäjät kärvistelevät entistä kovemman taloustilanteen parissa ja monen kotitalouden talous on mennyt solmuun lomautusten ja vähentyneiden töiden vuoksi. Mitäs meillä?

ER-tuki ja 2020-luku

Viime vuonna aloitimme uuden hankkeen, tai itseasiassa parikin. Ensin yritimme kehittää uudenlaista työvälinettä suomalaisen vastuullisuuden mittaamiseksi, mutta ELY-keskus katsoi, ettei hankkeella ollut tulevaisuutta meidän tuottamana, joten se jouduttiin siirtämään taka-alalle. Vastuullinen Suomi-sivusto on kyllä olemassa, mutta meillä ei ole resursseja ssen kehittämiseksi ilman ulkopuolista rahoitusta.

Vuosi kuitenkin oli haasteellinen kaikessa mielessä ja muut liiketoimintamme kuten kaupunkilehti Ykkös-Lohja ja mainosteippaamo Omalogo Oy kärsivät koronan vuoksi melkoisesti. Toinen oli jopa välillä täysin kiinni, koska sähköpostit ja puhelimet hiljentyivät.

Vuoden aikana jouduimme sitten tekemään paljon uusia kokeiluja, joista osa onnistui ja osa ei. Yksi onnistuneista oli marras-joulukuussa avattu suomalaisen kilpailullisen pelaamisen eli eurheilun erikoistunut uutissivusto www.suomiesports.fi. Siinä meillä oli alusta alkaen ajatuksena perustaa sitä vetämään oma osakeyhtiö. Itseasiassa nyt maaliskuussa 2021 perustimmekin oman SuomieSports Oy yrityksen vetämään tuota toimintaa. Vaikka toiminta on vielä alkutekijöissään, olemme jo uusimassa toiminnan perustaksi luotua liiketoimintasuunnitelmaa. Itseasiassa koko sivusto on jo jaettu kolmeen osaan:
Alkuperäinen sivusto jää tuottamaan ja julkaisemaan aiheeseen liittyvää uutismateriaalia sekä otteluseurantaa

www.suomiesports.fi

Alkuvuoden aikana kun käyttäjämäärät alkoivat lähestyä 3000 vierailijaa kuukaudessa aloimme kysellä vierailijoilta heidän ajatuksiaan sivustosta. Samalla oma näkemyksemme SuomieSports Oy:n tulevaisuudesta alkoi selkeentyä.

Syntyi kaksi alasivua, joiden sisältö eriytettiin pääsivusta.

pro.suomiesports.fi

Tämä sivusto on tarkoitettu kilpailullista tietokonepelaamista oikeasti miettiville, harrastaville ja kilpaileville ammattilaisille ja ammattilaisille aikoville. Sivusto on tarkoitettu myös yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan esille suomalaisen eurheilun parissa.

Lisäksi syntui edu.suomiesports.fi

Tämän kolmannen sivuston tarkoitus on nimensäkin perusteella olla kehittämässä suomalaista eurheiluun liittyvää koulutuskenttää. Tarjota samalla myös mahdollisuuden löytää eri koulutuksen yhdestä paikasta, mutta myös mahdollistaa oman kansainvälisen koulutustuotannon Suomessa lähivuosina.

Viime vuonna eurheilua seurattiin ympäri maailmaa 435,9 miljoonan ihmisen toimesta (NewZoo), missä oli kasvua vuoteen 2019 10%. Samalla mukaan tulivat mainostajista mm. Coca-Cola, Gillette ja Nike. Myös mm. Max Verstappen kilpaili virtuaalisesti formulanratissa ja esimerkiksi jalkapalloilija Gareh Bale perusti oman eurheiluseuran Ellevens Esports. Ja koska eurheilun katsojamäärien on ennustettu kasvavan edelleen, ja vuoteen 2024 on laskettu tavoitettavan 577 miljoonaa vuosittaista katselijaa, mekin halusimme lähteä tämän alan mukaan, nimenomaan kehittämään sen suomalaista liiketoimintaa, ja auttamaan suomalaisia kilpailemaan kansainvälisillä kentillä.

Mitä muuta muuttui?

Vuosi 2020 oli myös uusien tekniikoiden opettelua. Mm. MS Teams tuli tutuksi ja entistä enemmän töitä tehtiin etänä, kotikonttoreilla. Se ei tarkoitta, että tapaamiset olisivat loppuneet – se vain tarkoitti että tapaamiset olivat entistä tarkempia ja turhat ”ohi”-käynnit jäivät pois, jo turvallisuuden optimoinnin kautta.

Lisäksi olemme tehneet paljon ns. OFFPAGE SEO töitä kansainvälisesti ja toteutamme sisältötuotantoa suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Ilman näitä projekteja vuosi 2020 olisi ollut toiminnalle varsin paha.

Katsomme nyt tulevaisuuteen positiivisesti, vuosi 2021 antaa osviittaa tulevasta ja saamme nähdä missä vaiheessa liiketoiminnot pääsevät kenties sille tasolle, mitä ne olivat ennen koronaa – moni asia myös varmasti muuttuu, ja varsinkin etätyö lisääntyy – myös meillä.

Stay safe!