Miten nuuskasta tuli uusi hittituote?

Jos et ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa, otsikko saattaa tuntua kummalliselta. Pienellä ajattelulla kyllä myös ne meistä, jotka eivät ole näitä tuotteita käyttäneet, pääsevät kiinni ajatuksesta ja ymmärtävät, miksi nuuskasta on tullut uudenajan hittituote.

Mistä siis on kyse? Me tiedämme, että tupakkaa ei enää saa mainostaa ja kaikki tupakkatuotteet ovat piilotettu näkyviltä nykyään kaupoistakin. Tupakka ei kuitenkaan ole kielletty tuote, ja sitä saa lähes kaikista mahdollisista kaupoista. Nuuska sen sijaan on Euroopassa saatavilla vain Ruotsista kaupoista kuten Nuuskakaira, mutta miten nyt kun matkustaminen on vaikeampaa ja rajoitettua?

Suomessa tupakointi on vähentynyt menneiden vuosikymmenien aikana hyvää tahtia aina vuoteen 2018 saakka, jolloin vähentyminen käytännössä pysähtyi. Suomessa ei todellakaan tupakoida enää lähellekään sitä määrää, mitä esimerkiksi Euroopan huippumaissa Bulgariassa ja Kreikassa, mutta Suomessakin tavoitteena on tupakasta kokonaan eroon pääseminen. Tässä tavoitteessa tärkeässä roolissa ovat ne tuotteet, jotka tukevat tuota tavoitetta. Esimerkiksi nikotiinipussit, joissa on selvästi rajoitettu nikotiinimäärä, ovat täysin laillisia tuotteita, ja niitä voi tilata netistä suoraan kotiin. Näillä nikotiinivalmisteilla tupakoitsijat pääsevät eroon itse tupakasta ja sen muita haittaavasta passiivisen tupakoinnin osasta, sekä monesta muusta tupakan haittavaikutuksesta. Nikotiinituotteet kuitenkin antavat entisille tupakoitsijoille tuotteen, jolla saada nikotiiniriippuvuus vähitellen parempaan kuntoon.

Hittituotteen ominaisuudet

Mikä tekee tuotteesta kuin tuotteesta hittituotteen? Hittituote yleensä tarkoittaa sellaista tuotetta, johon kohdistuu suurempi kysyntä kuin mitä on tarjontaa. Esimerkiksi menneen vuoden erikoiset tapahtumat maailmalla ovat johtaneet siihen, että ihmiset ovat jääneet entistä enemmän etätöihin. Etätyöpisteitä varustellaan nyt kovaa vauhtia. Varavirtalähteiden suosio vuoden takaiseen on noussut 429 prosenttia, web-kameroiden suosio huimat 2553 prosenttia. Tämä johti siihen, että kysytyimmät tuotteet loppuivat nopeasti. Sama asia on nähtävillä myös tupakoinnin torjunnassa. Kyseessä on kuitenkin toimiala, jonka liikevaihto on yhä maailmanmittakaavassa miljardeja ja varsinkin Aasiassa tupakanpolttaminen on todella yleistä. Vaikka Aasiassakin on käytössä samantyyliset lait kuin meillä, löytyy Aasiasta maita, joissa miehistä jopa 75 % polttaa päivittäin tupakkaa ja Intiassa ja Kiinassa se on oikeasti kansantaloudellisesti iso haaste yhä vielä.

Tilastot ja todellisuus

Yksi syy, miksi tupakointi ei tunnu enää tilastollisesti vähenevän on se, että niin kauan kuin tupakka ei suoranaisesti ole kielletty, löytyy aina ihmisiä, jotka haluavat tupakoida. Tätä määrää saadaan pienennettyä markkinoinnilla, mutta kenellä on oikeasti rahaa niin suureen markkinointiin? Otetaan esimerkiksi ajatus siitä, että tupakoitsija ottaa ”hermosauhut”. Monet tupakoitsijat käyttävät tällaista syytä yleensäkin selittääkseen tupakointinsa. Todellisuus on kuitenkin aivan muuta. Useat eri tutkimukset eri maissa ovat todistaneet, että tupakointi vaikeuttaa unta, ja tekee unesta heikompaa. Tupakointi myös vahingoittaa keuhkoja ja verisuonia ja tekee ongelmia liikuntakyvylle. Nämä kaikki aiheuttavat elimistössä stressiä, joka aiheuttaa sitten ahdistusta ja masennusta – eli tupakka on todellinen syy sille stressitilalle, jota tupakoitsija tuntee, ja jota tupakoitsija ”lääkitsee” tupakoimalla lisää – tälle on ihan oma psykologinen selityskin. Mutta onko tätä asiaa tuotu esille laajassa mittakaavassa? Kenties ei juuri siksi, että tupakkateollisuus on ollut maailmalla satoja vuosia, ja sillä on hyvät yhteydet oikeisiin vaikutuskanaviin, ja siksi tupakointi ei tule kovin helposti loppumaan.

Jos itse vielä tupakoit, oletko miettinyt oikeasti niitä, syitä miksi tupakoit? Onko se vain tapa, vai tupakoitko vain kavereiden seurassa? Mitä se vaatisi, että lopettaisit nyt tänään? Mitä keksisit tupakan tilalle? Monista työpaikoista on tehty tupakoimattomia juuri yhteistyön kautta ja saatu kehiteltyä kaikkea kivaa työpaikan taukotilaan tai taukotekemistä – ehkä sinäkin voisit miettiä tupakan tilalle jotain aivan muuta, jos et itsesi takia, niin kaikkien niiden vuoksi, jotka hengittävät passiivisen tupakoinnin kautta sinun aiheuttamaasi tupakansavua.