Optimoi kotitoimiston tehokkuus näillä vinkeillä

Yhä useampi suomalainen työskentelee nykyään kotoa käsin joko kokoaikaisesti tai osan viikosta. Yleisintä tämä on yksityisyrittäjille ja freelance toimijoille, mutta myös normaalissa palkkatyössä toimivat ihmiset valitsevat kotoa työskentelyn toimiston sijaan, esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Moni työ on myös muuttunut siihen suuntaan, että se on mahdollista hoitaa koneelta, olipa itse sitten missä tahansa. Onko tietokoneen päälle kytkeminen kotona kuitenkaan aina helppoa ja tuottavaa?

Joillekin kotoa käsin työskentely sujuu kätevästi ja ilman ongelmia, mutta joillekin erityisesti alku voi olla hieman hankalaa. Työn ja vapaa ajan raja voi alkaa häilyä, mikä haittaa sekä tuottavuutta että erittäin tärkeää rentoutumista. Siksi onkin hyvä panostaa kotitoimistoon, ja sen rahoittaminen onnistuu esimerkiksi joustoluotolla. Tässä artikkelista löytyy kuitenkin myös vinkkejä, joiden avulla kotitoimiston voi optimoida helposti parhaan mahdollisen tehokkuuden takaamiseksi pienelläkin rahalla.

Varaa toimistolle erillinen tila kotoasi

Yksi tärkeimpiä asioita mitä tulee pitää mielessä kotitoimiston kanssa, on että työn ja vapaa ajan voi yhä pitää erillään. Kaikista helpoiten tämä onnistuu, jos voit kotoasi pyhittää yhden huoneen täysin työlle, jota ei muuhun tarkoitukseen tarvitse käyttää. Näin on helpoin luoda ympäristö, johon astuessa mieli vaihtuu työvalmiuteen hetimiten. Erillinen huone mahdollistaa myös sen, että muut kotona olevat perheenjäsenet tai kämppäkaverit on helpompi pitää poissa tieltä, jotta voit rauhassa keskittyä työskentelyyn.

Kaikilla ei kuitenkaan ole huonetta, jonka voi täysin pyhittää työn tekemiselle. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, jos asia näin on, tilan voi rajata nimittäin myös muilla keinoin. Hyvä keino on esimerkiksi siirtää työpöytä johonkin tiettyyn nurkkaan, ja rajata työalue sen ympärille sermillä tai kahdella. Vaikka aivan erillisen huoneen kaltaista yksityisyyttä tämä keino ei takaa, eristää se tilan visuaalisesti. Tämä on usein riittävää optimaalisen työvalmiuden saavuttamiseksi.

Valitse sisustuselementit harkitusti 

Vaikka toimisto on työtä varten, on silti hyvä pitää se silmille mieluisana, joten valitse toimistoon elementtejä, jotka miellyttävät omaa silmää. Perinteisen toimistotavaran lisäksi kannattaa valita muutama hauskempi elementti päivää piristämään, jotta ympäristö ei pitkästytä ja täten väsytä.

Liian täyteen kotitoimistoa ei kannata kuitenkaan tunkea, sillä liiallinen tavaramäärä voi aiheuttaa häiriötä keskittymiseen. Harkitusti valitut tavarat on helpompi pitää järjestyksessä, mikä tuo rauhaa mielelle ja auttaa keskittymään olennaiseen, eli työhön.

On tärkeää ottaa myös värit huomioon, sillä niilläkin on yllättävän suuri vaikutus ihmisen mielentilaan. Kotitoimiston seiniä ei kuitenkaan tarvitse välttämättä alkaa maalaamaan tai tapetoimaan, vaan värin voi tuoda pienemmilläkin sisustuselementeillä, kuten tyynyillä ja tauluilla. Sininen ja vihreä on esimerkiksi usein yhdistetty keskittymiseen ja rauhallisuuteen, joten tämän väristen elementtien tuominen kotitoimistoon voi olla hyvä idea tuottavuutta ajatellen. Vihreää väriä voi tuoda toimistoon myös huonekasvien avulla, parantaen samalla huoneen ilmanlaatua.

Panosta ergonomiseen tuoliin ja pöytään

Ihan kuin perinteissä toimistossa, myös kotitoimistossa on erittäin tärkeää pitää yllä hyvää ryhtiä ja työasentoa. Monen tunnin istuminen jokapäiväisessä työssä käy keholle raskaaksi, jos työtä ei tee oikeassa asennossa, ja se voi koitua pidemmän päälle jopa selän kohtaloksi, tehden työnteon erittäin vaikeaksi tulevaisuudessa. Siksi onkin kannattavaa panostaa kunnolliseen työtuoliin.

Vaihtelu on myös tärkeä sana ergonomisuutta miettiessä. Useimmiten paras ratkaisu terveyden ja vireyden kannalta on vaihdella työasentoa työpäivän aikana. Siksi sähköisesti säädettävä pöytä on erittäin kätevä ratkaisu – sen avulla on mahdollista nopeasti vaihtaa asentoa työpäivän aikana. Tällaisen pöydän pystyy rahoittamaan esimerkiksi lainalla netistä. Jos tämä kuitenkin tuntuu liian kalliilta hankinnalta, voi työpistettä nostaa ylemmäksi esimerkiksi laatikoiden ja kirjojen avulla, ja monia pöytiä on myös mahdollista nostaa manuaalisesti.

Toinen, edullinen mahdollisuus vaihtelulle on jumppapallon ostaminen kotitoimistoon. Se maksaa usein alle kymmenen euroa, ja se on helppo vaihtaa tuolin kanssa työpäivän aikana, tuoden vaihtelua ryhtiin ja istuma-asentoon. Tällainen vaihtelu pitää myös mielen virkeämpänä, ja voit keskittyä työhön paremmin.

Pidä terveellisiä välipaloja lähellä

Ruoka vaikuttaa mielen vireystilaan paljon, ja virkeänä on helpompi keskittyä työhön.  Kotosalla ollessa on helppo luoda terveellisiä ja monipuolisia välipaloja ja lounaita erilaisista vihanneksista ja hedelmistä ja muista terveellisistä ruoka aineista. Kotiin tuppaa kuitenkin usein myös kantautua niitä ei niin terveellisiä vaihtoehtoja – karkkeja, sipsiä, keksejä ynnä muuta hyvää rasvaista, hiilihydraattista ja sokerista ruokaa. Kun niiden lähettyvillä on koko päivän, on niihin helppo lipsahtaa.

Siksi kannattaakin aina varmistaa, että toimistotilan lähettyvillä tai jopa työpöydällä on vain terveellisiä ja mieltä virkistäviä välipaloja, jotta houkutusta ei pääse tapahtumaan. Hiilihydraatit ja rasvat erityisesti nimittäin väsyttävät ruokailun jälkeen, joten tehokkuuden kannalta niitä kannattaa välttää työpäivän aikana.

Hyvin optimoitu kotitoimisto takaa tehokkuuden niin työssä kuin harrastuksissa

Hyvin optimoitu toimisto on hyvä idea kaikille, jotka töitä kotoa käsin jossain vaiheessa tekevät. Olit sitten normaali palkkatyöläinen joka viettää muutaman päivän kotoa työskennellen, yksityisyrittäjä tai muuten vain haluat varata kotoasi paikan työskentelyä varten, esimerkiksi lisätienestien merkeissä, voit tämän artikkelin vinkeillä varmistaa sen, että työskentelet kotoa tehokkaasti. Optimointi voi olla myös hyvä idea vaativimpien harrastusten kohdalla, joihin haluat panostaa aikaan, tai muuten vain haluat että voit keskittyä erilaisiin toimiin paremmin kotonasi.