Suomessa hevostelu on hyvin suosittua niin harraste- kuin ammattimielessäkin. Suomella on jopa oma kansallishevonen, suomenhevonen, joka auttoi suomalaisia sodassa kerran jos toisenkin. Suomenhevonen teki ennen aikaan töitä ihmisten kanssa pellolla, metsässä ja maatilalla. Se veti ihmiset reellä ja kärryillä kirkkoon ja kaupunkiin ja suomalaiset voivat luottaa omaan jykevään suomenhevoseensa tilanteessa kuin tilanteessa.
Vuosien varrella hevosten käyttö töissä kuitenkin alkoi vähentyä. Nykyään sekä suomenhevosia että muita hevosia käytetään enemmän harraste- ja urheilumielessä kuin töissä.
Missä suomenhevosia voi nykyään nähdä?
Suomenhevoset ovat monipuolisia hevosia, joita nähdään monissa tilanteissa ja erilaisissa käyttötarkoituksissa nykyään. Suomenhevosia on erilaisia, erikokoisia ja niillä on jokaisella erilaisia taitoja. Suomenhevoset ovat edelleenkin suomalaisten luottohevosia ja niiden kanssa voi harrastaa vaikka mitä.
Ravit ovat suomalaisille tuttu juttu
Monissa Euroopan maissa harrastetaan laukkaratsastusta, mutta Suomessa sen sijaan luotetaan raveihin. Suomenhevosia käytetään raveissa paljon amerikkalaisten lämminveristen rinnalla. Suomenhevosille järjestetään omia ravikisoja, kuten esimerkiksi Kuninkuusravit, jotka järjestetään joka vuosi ja joka on avoin vain suomenhevosille.
Raveja järjestetään ympäri Suomea joka viikko ja niihin voivat osallistua niin harrastelijat kuin ammattilaisetkin.
Esteratsastus on myös suosittua
Suomessa harrastetaan myös paljon esteratsastusta ja suomenhevoset ovat tässäkin lajissa oikein taitavia. Koska suomenhevoset ovat rakenteeltaan ja taidoiltaan erilaisia verrattuna moniin puoliverisiin, niille järjestetään myös omia esteratsastuskisoja. Esimerkiksi Suomenhevosten Kuninkaalliset ovat kisa, johon voi osallistua omilla suomenhevosilla ja piensuomenhevosilla.
Esteratsastus on suosittua niin harrastelijoiden kuin ammattiratsastajienkin keskuudessa. Kisoja järjestetään koko Suomen laajuisesti useina viikonloppuina kuukaudessa. Yksi kuuluisimmista suomenhevosista, joka oli esteratsastuksessa lahjakas tapaus, oli nimeltään Samuli. Samuli oli itse asiassa Kelmin jälkeläinen.
Suomenhevoset osaavat kouluratsastustakin
Suomenhevoset osaavat näyttää taitojaan myös kouluratsastuksessakin. Vaikka kouluratsastus ei ole yhtä suosittua kuin monet muut lajit, se on silti hyvin yleinen laji hevosharrastajien keskuudessa. Suomenhevoset taipuvat hienosti myös kouluratsastukseen.
Kouluratsastuskisoja järjestetään lähes joka viikonloppu keväästä syksyyn. Yksi kaikista kuuluisimmista suomenhevosista, joka loisti kouluratsastuksessa, on edesmennyt Kelmi.
Kenttäratsastus on kiintoisa laji
Suomenhevoset ovat niin luotettavia ja tasaisia ratsuja, että myös monet kenttäratsastajat ovat ottaneet ne luottohevosikseen. Koska suomenhevoset osaavat kouluratsastuksen sekä esteratsastuksen salat ja ne ovat varmoja ratsuja maastossa, kenttäratsastus on hyvin luonnollinen laji.
Kenttäkisoja järjestetään myös tasaiseen tahtiin Suomessa, vaikka niitä ei olekaan saatavilla ihan yhtä usein kuin este- ja kouluratsastuskisoja sekä raveja. Kenttäratsastus on hyvin jännittävää katseltavaa ja siinä on mukana paljon vauhdikasta menoa.
Yhteenveto
Suomessa hevostelu oli ennen aikaan välttämätön osa metsä- ja maatilan töitä. Suomenhevosia käytettiin paitsi töissä, ne olivat myös luotettavia kulkupelejä ja ne taistelivat suomalaisten rinnalla sodassa useaan otteeseen.
Nykyään niitä käytetään enemmänkin ammattimielessä raviradoilla sekä harrastemielessä muissa lajeissa. Ne ovat lahjakkaita kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa sekä kenttäratsastuksessa.
Hevosten kanssa harrastaminen on hyvin hauskaa ja monet suomalaiset luottavatkin suomenhevosiin niin harraste- kuin ammattimielessäkin. Esimerkiksi Ypäjän Hevosopisto on vahva suomenhevosten kasvatuksen kannattaja ja kiitos Opiston ja MTT:n vuosia kestäneen yhteistyön, Suomessa on paljon lahjakkaita suomenhevosia.
Esimerkiksi Kelmi ja Samuli ovat kuuluisia suomenhevosia, jotka ovat jääneet monen mieleen vuosien varrella upeina kotimaisina hevosina.