Lainavertailuun tärkeimmät vinkit

Lainavertailun tekeminen on aina järkevää, haitpa lainaa auton tai television ostoon, tai sitten lainojen yhdistelemistä tai pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamista varten. Ensimmäinen laina, joka vastaan tulee, ei välttämättä ole se paras. Kannattaa myös huomata, että eri tahot tarjoavat lainoja niin erilaisiin tarpeisiin, joten lainaehdoissakin on varmasti eroja. 

Lainavertailussa syntyy säästöjä

Lainavertailua voi kokeilla esimerkiksi Suomi24.fi lainavertailu -sivustolla. Lainavertailusta lisää myöhemmin tässä artikkelissa, mutta nyt pureudutaan lainojen eroihin ja syihin, miksi niitä kannattaa vertailla.

Lainat eroavat koroissa ja muissa kuluissa. Ne vaikuttavat myös lainojen lopulliseen takaisinmaksun summaan. Lopulliseen summaan on voinut ilmestyä satoja tai tuhansia euroja enemmän, mitä alkuperäisessä lainapyynnössä olikaan. Todellinen vuosikorko on juuri tätä pahimmassa tapauksessa. 

Eroja huomataan usein myös takaisinmaksussa. Joskus on mahdollista saada vapaita kuukausia, jolloin ei tarvitse maksaa kuin kuluja ja korkoja. Lainanlyhennystä eli sitä suurinta osaa ei näinä kuukausina tarvitse maksaa. On toki huomattava, ettei laina lyhene tänä aikana, mutta se saattaa auttaa sen hetkistä rahatilannetta ratkaisevasti. Kaikilla kun ei ole tasaiset tulot ja menot joka kuukausi.

Vakuuksilla vai vakuudettomana

Vakuudettomat lainat ovat suosittuja näinä päivinä. Vakuudettomuus tarkoittaa, että lainan hakijalla ei tarvitse olla omaisuutta vakuudeksi takaisinmaksuun. Vakuudettomat lainat voivat olla jopa useita kymmeniä tuhansia euroja. Samalla niissä on korkeampi korko kuin pankin lainoissa, mutta toisaalta niitä on helpompi hakea ja usein saadakin.

Todellista vuosikorkoa kannattaa lainoissa tarkkailla, sillä se on parhain ilmaisija sille, kuinka edullinen tai kallis laina on. Todellinen vuosikorko muodostuu normaalin koron lisäksi avausmaksuista, kuukausimaksuista ja mahdollisista muista sivukuluista. 

Yhteishakija lainalle?

Vakuudettomia lainoja voi olla helpompaa saada, jos tekee hakemuksen yhteishakijan kanssa, joka voi olla vaikkapa oma puoliso. Tämä auttaa korkeammissa lainasummissa ja tällöin yhteishakija on eräällä tavalla vakuus lainalle. Rahoituslaitokset käsittelevät hakijoiden tuloja yhdessä, joten tulot ovat tällöin tietenkin suuremmat ja lainan saanti saattaa olla helpompaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että molemmat ovat lainasta vastuussa. Puolitutulle ei kannata siis yhteishakijaksi lupautua!

Yrityslainoille vertailua

Useimmiten tavalliset yrityslainat vaativat henkilötakaajan tai sitten vaikkapa valtion takauksen. Henkilötakaajat ovat useimmiten esimerkiksi perheenjäseniä tai ystäviä.    Yrityslainoja myönnetään elinkeinonharjoittajille tai sitten vaikkapa osakeyhtiöille.

Lainavertailun tekeminen vakuudettomille ja vakuudellisille yrityslainoille on useimmiten yhtä helppoa kuin kuluttajille tarkoitettujen lainojen vertailu. Niissäkin kannattaa tarkistaa lainojen ehdot kuten edellä mainittu todellinen vuosikorko, avausmaksu ja takaisinmaksuaika. Huomaa, että sivukuluja voi olla näiden lisäksi usein muitakin.

Miksi kannattaa vertailla?

On monia tekijöitä, miksi vertailu kannattaa kaikissa lainoissa. Listasimme tähän parhaimmat.

  • Lainavertailu ei sido lainan ottamiseen
  • Lainojen vertailu on ilmaista
  • Oikean lainan valitsemalla säästät jopa tuhansia euroja
  • Lainavertailua voi harrastaa vaikka joka viikko, jos haluaa olla varma että uudet rahoituslaitokset otetaan huomioon mukaan

Vertailu ei maksa mitään, mutta säästää paljon

Lainavertailu on siis erittäin järkevää, sillä koska se ei sido mihinkään, ei ole juuri syytä miksi jättäisi sen tekemättä. Se on myös maksutonta, mutta sen avulla voi säästää todellakin tuhansia euroja kun laskee todellisen vuosikoron koko lainasummaan.

Hyvät vertailusivut sisältävät paljon tietoa eri lainoista, mutta juurikin todellinen vuosikorko on se tärkein ilmaisija lainan kalleudesta. Se kertoo lainan summan kokonaisuudessaan. Rahoituslaitokset käyttävät mielellään muita ilmaisimia lainoissaan, jotka näyttävät edullisemmilta kuin todellisuudessa ovatkaan. Ole siis tarkkana huolimatta siitä, haetko lainaa itsellesi vai yrityksellesi.