Ostokäyttäytyminen on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana

Aktiivisimpia verkko-ostosten tekijöitä Suomessa ovat 35 – 44 vuotiaat henkilöt, mutta viimeisen parin vuoden aikana jokaisessa ikäluokassa on ollut havaittavissa netin käytön kasvua. Yhtenä vahvana vauhdittajana verkko-ostosten kasvuun on ollut koronapandemia, mutta taustalla on muitakin tekijöitä.

Kivijalkakauppa ei käy läheskään niin vilkkaana kuin muutama vuosi sitten. Koronapandemia opetti monelle yrittäjälle, että kivijalkakaupan lisäksi on lähes välttämätöntä olla myös verkkokauppa. Moni yrittäjä joutuikin pandemian aikana tilanteeseen, että oli aika luoda verkkokauppa tai kehittää nopealla aikataululla olemassa olevaa. Monet ruokakaupat, elektroniikkaa ja vaatteita myyvät liikkeet sekä ravintolat olivat koronapandemian alkaessa jopa pienoisessa pulassa, kun yhtäkkiä suuri joukko ihmisiä ryhtyi tilaamaan lähes kaiken netistä. Ei verkkokaupan rajuun kasvuun osannut kukaan varautua ennalta.

Nyt verkkokauppamyynnit ovat tasaantuneet ja logistiikka on saatu toiminaan toivotulla tavalla, mutta nähtävissä on, että ihmisten ostokäyttäytyminen ei ole enää palannut täysin samaan kuin parisen vuotta sitten. Etäyhteydet, ruuan tilaaminen verkosta sekä ruoankuljetuspalvelut on todettu niin paljon arkea helpottavaksi, ettei niistä haluta enää luopua.

Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu on tullut jäädäkseen

Koronapandemian seurauksena Suomen hallitus linjasi vakuudettomiin lainoihin väliaikaisen 10 prosentin korkokaton, joka selkeästi herätti kuluttajat kilpailuttamaan ja vertailemaan lainoja. Esimerkiksi VarmaLaina.fi:n mukaan lainavertailu lisääntyi yli 50 prosenttia.

Väliaikainen 10 % korkokatto on voimassa nyt 30.9.2021 saakka, jonka jälkeen vakuudettomien lainojen korkokatto palaa aikaisemmin säädettyyn 20 prosenttiin. Jos henkilö on ottanut lainaa 1.9.2019 jälkeen ja lainasopimuksessa on lainan korko korkeampi kuin 10 prosenttia, nousee nimellinen vuosikorko lainasopimuksessa mainittuun korkoon (max.20 %). Jos näin on ja et ole tyytyväinen lainan korkoon tai kuluihin, kannattaa laina kilpailuttaa uudelleen.

Lainan korot vaihtelevat markkina- ja kilpailutilanteen mukaan. Jokainen pankki ja rahoitusyhtiö kehittävät ja sähköistävät toimintaansa vastaamaan entistä paremmin kuluttajien tarpeita. Nykyään kaikki toimii verkossa sähköisesti ympäri vuorokauden. Lainan vertailuun ja hakemiseen ei tarvitse enää varata aikaa konttorista. Hakemus löytyy netistä ja lainatarjoukset hakija saa suoraan sähköisesti.

Lainojen vertailu ja kilpailuttaminen tuo säästöä

Moni lainanottaja haluaa kilpailuttaa uuden lainan monen eri lainantarjoajan välillä. Hyvin usein kuitenkin nykyiseen lainasopimukseen tyydytään, eikä lainaa enää koskaan kilpailuteta uudelleen, vaikka tähän tarkoitukseen löytyy useita maksuttomia palveluita, joiden tehtävänä on lainojen kilpailuttaminen ja lainavertailu.

Lainan voi kilpailuttaa monessa eri palvelussa 100 eurosta alkaen, joten niin pientä lainaa ei olekaan, jota ei kannattaisi kilpailuttaa. Hakemuksen täyttämisen jälkeen hakemus välitetään yleensä noin 25 eri pankille ja rahoituslaitokselle, jotka antavat henkilökohtaisen lainatarjouksensa.

Lainan kilpailuttaminen ja lainatarjousten vastaanottaminen ei maksa hakijalle mitään, eikä se sido hakijaa mihinkään sopimukseen, joten tarjoukset on järkevää pyytää, koska kilpailuttamisessa ei ole mitään riskitekijöitä.

Verkossa vertaillaan hintoja ja ostetaan tuotteita

Verkko-ostokset ovat kasvattaneet suosiotaan jo vuosien ajan, mutta selkeästi koronapandemia kiihdytti sen kasvua. Kasvua verkossa ostamiseen ja hintavertailuun on havaittavissa kaikissa ikäryhmissä, mutta merkille pantavaa on, että yli 65 – vuotiaiden osuus nettikäyttäytymisessä on lisääntynyt huomattavasti. Moni mieltää verkossa ostamisen parempana, koska tuotteita sekä palveluita voi vertailla kotoa käsin rauhassa ja hintavertailusivustoja on myös aikaisempaa paremmin tarjolla.

Netissä vertaillaan muun muassa puhelinliittymien sekä elektroniikkatuotteiden hintoja, mutta hyvin usein myös sähkön kilpailutus tehdään netin kautta. Erilaiset hintavertailut sekä sopimusten ja liittymien kilpailuttamiset on todettu kotisohvalta käsin helpommaksi, turvallisemmaksi ja nopeammaksi kuin paikan päällä asioinnit.