Tupakointi- henkilökohtainen kokemus

Jos olet aikuinen, olet todennäköisesti jossain vaiheessa elämääsi kokeillut tupakkaa. Kaikki eivät sitä luonnollisestikaan ole kokeilleet, mutta useimmat. Nykyään tupakointin on harventunut selvästi, eikä tupakoitsijoita tule enää edes joka päivä vastaan liikenteessä ollessani. Vaikka kaikki tutkimukset ja omat kokemukset kertovat, että tupakointi ei ole hyväksi, ei siitä irtipääseminen ole helppoa. Vaikka sivustomme käsittelee yleensä markkinointia ja myyntiä, kerron tässä oman kokemukseni, joka samalla on esimerkki markkinoiden voimasta ja mainosten toimivuudesta.

Ollessani nuori en tupakoinut enkä nuuskannut, en edes tiennyt että tupakaton nuuska ei sisällä tupakkaa ja sitä sanotaan itseasiassa nikotiinipusseiksi nykyään. Isäni poltti kyllä, punaista norttia – äitini ei tupakoinut. Ei minua nuorena kielletty polttamasta, mutta se ei vain tuntunut omalta, aivan kuten ei tuntunut mopotkaan, vaan odotin suosiollisesti kunnes täytin 18-vuotta.

Erikoista tupakoimattomuudessani oli, että olin töissä ravintolassa 17-vuotiaasta lähtien ja työkaverit polttivat siihen aikaan myös ravintolan sisällä – lait ja asetukset olivat siihen aikaan aivan erilaiset. Mutta jostain syystä tupakka ei vain minua kiinnostunut, kunnes lähdin ulkomaille töihin. Ulkomailla sitten jostain kumman syystä ajattelin maistaa tupakkaa ja mainoksen uhrina päädyin ostamaan paketin Camelia, jota sitten poltin punaisen Marlboron kanssa seuraavat vuodet. Ulkomailla luulin, että voisin lopettaa heti Suomeen palattuani, mutta ainoa mitä tapahtui oli että lopetin Camelin ja jatkoin punaisen Marlboron kanssa – päivittäin.

Jossain vaiheessa sitten tuli mukaan vihreät tupakat ja tupakointi jatkui aina niin kauan kunnes nuorempi poikani oli aika mennä kouluun. En tiedä, enkä enää muista miksi, mutta olin päättänyt, että pojan mennessä kouluun, minä lopetan tupakoinnin. Tuosta päivästä on aikaa nyt noin 14-15 vuotta, enkä ole sen sunnuntain jälkeen polttanut yhtäkään tupakkaa, en edes sikaria – mutta painoa on vuosien aikana tullut lisää sellaiset 14-15 kiloa, eli kilo per vuosi – toivotaan vaan ettei trendi jatku seuraavia kymmeniä vuosia samanlaisena. Kyllähän ne tutkimukset ihmiskehosta kertovat, että tupakka vähentää näläntunnetta, ja tupakoitsija syö vähemmän kuin muut keskimäärin. Minulla se tarkoitti, että täytin ainakin alussa tupakkatauot karkeilla ja muilla syömisillä. Sittemmin erilaiset aikuisiän allergiat ovat tuoneet omat kierrepallonsa matkaan, mutta tupakka ei ole tehnyt mieli. Eikä meillä taloudessa polteta enää muutenkaan. Kaveripiirissäkin tupakointi on enemmän erikoisuus kuin tapa. Tupakointi on oikeasti vähentynyt,

Mutta lopetinko, koska tiedän tupakoinnin haitat? En. Lopetinko koska lääkäri olisi sanonut niin? En.

Minä lopetin itse

Minä lopetin koska halusin, ja siitä tupakoinnissa on minun mielestäni kyse, omasta halusta. Me päätämme mitä teemme, oli se sitten suositeltavaa tai ei. Me pelaamme tietokonepelejä, teemme liikaa työtä, harrastamme liikaa, pelaamme liikaa rahapelejä, juomme alkoholia, tupakoimme yms. Se kuuluu näemmä ihmisen perusluonteeseen tehdä asioita, joita eivät välttämättä ole meille hyväksi.

Monet tupakoitsijoista polttavat, koska se antaa heille tasaantumisen ajan, omasta tekemisestään. Se on osa arkea. Tupakoitsija voi selittää itselleen, että tarvitsee hermosauhut, vaikka todellisuudessa se tupakka ja sen aineet nimenomaan aiheuttavat kehomme stressitason nousun. Mutta tupakalla meneminen ja tupakkatauon ottaminen, antaa tupakoitsijalle pysähdyshetken, jonka aikaansaaminen ilman tupakkaa voi olla vaikeampaa. Tupakka on siis väline jollekin, ei ainoastaan nautintoväline. Ja kun sen ymmärtää, voi kehittää jotain sen tilalle, kuten nikotiinipussit, ja päästä kenties kerralla eroon tupakasta – josta on haittaa myös lähellä oleville ei-tupakoimattomille, passiivisen tupakoinnin kautta.

On vahvaa näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia sekä lisää niiden pahenemista. Lapsilla passiivinen tupakointi lisää keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia; aikuisilla astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Raskaana olevien altistuminen passiiviselle tupakoinnille johtaa sikiön kavuhäiriöön ja voi johtaa elinjärjestelmien kehityshäiriöihin.

https://www.duodecimlehti.fi/duo10286

En kuitenkaan syyllistä yhtäkään tupakoitsijaa, mutta jos olet lopettanut ja tiedät kaverisi olevan lopettamassa, tue häntä, älä kyseenalaista.