Sanotaan, että suomalainen yrittäjä ei pidä vapaita, eikä lomaile. Olen itsekin kuullut vähintään kymmeniä kertoja yrittäjien kertovan, kuinka he eivät ole pitäneet lomia vuosiin – tai kävivät he mökillä toissa vuonna viikona ja viime vuonna Ruotsin risteilyllä kerran ja kerran Tallinnassa. Tuntuu, että suomalainen yrittäminen on nimenomaan puurtamista päivästä toiseen.
Suomalaisten yksinyrittäjien määrä on viime vuosina kasvanut ja se lähestyy jo 200 000 yrittäjän rajaa. Sen lisäksi, että yksinyrittäjien määrä on lisääntynyt, on niiden oheen tullut vielä erilainen vaihtoehto, eli kevytyrittäjyys. Se, että yrittäjä/henkilö valitsee kevytyrittäjyyden, ei välttämättä tarkoita, että hän tekisi vähemmän töitä – ei, vaan hän haluaa päästä ”helpommalla” byrokratiasta. Kevytyrittäjyyttä markkinoidaan mm. sanomalla, että ansaitset 20% enemmän kuin jos olisit palkansaajana……. samalla unohdetaan, että jos olet palkansaajana, sinulla on kesä- ja talvilomat, yrittäjällä niitä ei automaattisesti ole. Vaikka kevytyrittäjyydessä on huonot puolensa, parhaimmillaan kyseessä on erittäin joustava ja ennen kaikkea riskitön tapa testata omaa yritysideaa ja sen kannattavuutta.
Yrittäjyys itsestään on hieno, mutta vaativa polku. Vaikka yrittäjällä olisi hieno idea ja siitä syntyisi monien miljoonien liikevaihdollinen kansainvälinen suuryritys, ei sellaisenkaan yrittäjän tie ole helppo ja ilman kivikkoja. Siksi ei pidä katsella kateellisena onnistujiin, vai iloita, ja toivoa, että onnistujia löytyy lisää. Yrittäjänä sitä välillä haluaa myös irtautua siitä omasta työstä ja sen tuomista mietteistä, yksi vaihtoehto on mennä vaikka nettiin pelaamaan kolikkopelit.com sivustolle. Ei sielläkään kaikki voita, mutta siellä voi laittaa ”aivot narikkaan” ja viettää hetken pelien keskuudessa.
Yrittäjyydestä
Monella yrittäjällä työpäivä alkaa heti aamusta sängystä noustessa. Tietenkin riippuen omasta alasta, toisille on tärkeätä laittaa tietokone heti päälle ja tarkistaa sähköpostit ja toisille on tärkeätä sännätä ulos ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Toiset taasen ehtivät syödä kunnon aamiaisen ennen työpaikalleen lähtemistä. Kaikilla on kuitenkin ominaista se, että työpäivä alkaa jo ennen työpaikalle, toimistolle, hallille pääsyä – samalla tavalla kuin työpäivä usein jatkuu myös kotiin palatessa. Monet yksinyrittäjät tekevät yritystoimintaan liittyvät paperityöt iltaisin kotona, joka tarkoittaa, että tavallisesta työpäivästä tulee helposti kymmenen tunnin päiviä. Työntekijät eivät aina ymmärrä, mistä raha yritykseen tulee ja varsinkin yksinyrittäjälle tuo rahaliikenne on entistä riskialttiimpaa. Yksinyrittäjä tekee itse kaikki työt ja täten kaikki raha, mikä kenties yritykseen tulee on hänestä kiinni – eli jos yrittäjä on kipeänä, ei välttämättä yrityksellä ole yhtään tuloja…… samanaikaisesti jos työntekijä on kipeä, yritys maksaa tämän palkan jokatapauksessa.
Useimmiten kun yrittäjiltä kysyy, miksi he ovat yrittäjiä vaikka työpäivät ovat pitkiä eikä palkasta ole varmuutta, vastauksena saadaan ”vapaus”. Yrittäjä kokee olevansa vapaampi kuin jos hän olisi työntekijä. Valitettavasti vain nykyään monet yksinyrittäjät ovat joutuneet valitsemaan yrittäjyyden tai työttömyyden – eli heistä on tullut pakkoyrittäjiä. Yrittäminen ja yritystoiminta isossa kuvassa on voittoa tavoittelevaa toimintaa, eli jokainen yritys pyrkii tekemään tulosta. Sillä tuloksella sitten katetaan verotuloilla mm. länsimaalainen kulutusyhteiskunta, koska kaikki eivät kuitenkaan voi tehdä töitä + me ikäänymme ja työntekijöiden määrä suhteessa koko väestöön vähenee. Yrittäjätkin tekevät jatkossa töitä entistä pidemmälle, eikä ole yhtään erikoista tulevaisuudessa, että yrittäjä tekee töitä yhä yli 70-vuotiaana, kysymys vain kuuluu, mitä töitä silloin voi vielä tehdä?
Niin kauan kuin olemme yrittäjiä ja teemme parhaamme, on tärkeätä pitää taukoja ja löytää jostain hetkiä irrottautua töistä, saada irtiotta arjesta, jotta jaksaa taas seuraavan rupeaman.
KO