![](https://ertuki.fi/wp-content/uploads/2019/03/iphonerikki.jpg)
Nykyaikaiset kännykät eroavat 1990-luvun kännyköistä kuin yö ja päivä. Ihan tavallisessa uudessa kännykässä on tietojenkäsittelykapasiteettia miljoonia kertoja niin paljon kuin Apollo-ohjelman tietokoneissa yhteensä, niissä joilla ihminen saatiin lentämään Kuuhun asti. Tätä kapasiteettia käytetään digitaaliseen valo- ja videokuvaukseen, sosiaalisen median selailuun ja videoiden katseluun, jota varten täytyy olla suurikokoinen näyttö, yleensä reunasta reunaan ulottuva ja joissain malleissa jo vähän kulman ylikin. Näytön ja yleensä kännykän suojaamiseksi käytetään esimerkiksi suojakoteloita ja panssarilaseja. Nostalgiahenkisesti voisi todeta, että wanha kunnon Nokia 3210 ja sen muut lajitoverit eivät tarvinneet minkäänlaisia suojia. Silti niihin hankittiin ja vaihdeltiin kuoria. Suomessa oli jopa kuorien maalaamiseen erikoistuneita yrityksiä, joissa sai teetettyä ihan millaisella kuvalla tahansa varustetut kuoret. Myös kännykkäpussit ja -korut olivat suosittuja, kun kännyköistä tehtiin yksilöllisiä.
Ilman koteloa kännykkä hajoaa lähes varmasti
Nykyaikainen matkapuhelin on niin herkkä ja tekninen kapistus, että se on yksinkertaisesti syytä suojata. Yksi putoaminen lattialle voi johtaa siihen, että näyttö on palasina ja se tarvitsee vaihtaa. Melko ikävä juttu laitteelle, jonka hankintahinta on satasesta tuhanteen euroon.
Kaikki suojakuoret on suunniteltu suojaamaan kännykän reunoja kolahduksilta ja sitä kautta näyttöä hajoamiselta. Toisin kuin silikoninen suojakotelo, muovista ja keinonahasta tehty lompakkomallinen kotelo suojaa näyttöä muualtakin kuin reunoista ja kulmista ja on yleensä riittävä suojaamaan myös taskussa tai käsilaukussa pyöriviltä esineiltä. Lisäksi useimmissa lompakkomallisissa suojakoteloissa on paikka yhdelle tai muutamalle luottokortille, jolloin lompakkoa ei tarvita välttämättä lainkaan. Useimpia kännykkäkoteloita on saatavana muutamissa eri väreissä, joista löytyy lähes kaikille sopivat vaihtoehdot. Koteloita voi myös jonkin verran tuunata itse, vaikkapa liimaamalla niihin tarroja.
Paksu suojalasi estäisi matkapuhelimen käyttämisen
Kännykän lasin suojaksi on monenlaisia vaihtoehtoja ohuista muovikalvoista erittäin ohuisiin mutta kestäviin panssarilaseihin. Kosketusnäyttöä pitää pystyä käyttämään, jolloin suojaus ei voi olla kovin paksu. Kolmen millin polykarbonaatista saisi suojakotelon, joka kestäisi kaiken mahdollisen normaalissa elämässä vastaan tulevan ja olisi myös vesitiivis, mutta kännykkää ei voisi käyttää. Ohut, kännykän näytön päälle liimattava panssarilasi suojaa kännykkää hyvin, mutta ei haittaa käyttöä.
Erilaiset puhelintarvikkeet ovat tärkeä osa nykyaikaista kännykän kanssa elettävää elämää. Tarvitaan latureita ja latausjohtoja kotiin, konttoriin ja autoon, varavirtalähteitä ja erilaisia adaptereita.
Hajonneen näytön voi vaihtaa itsekin
![](https://i2.wp.com/ertuki.fi/wp-content/uploads/2019/03/rikkipuhelin.jpg?fit=640%2C290&ssl=1)
Joskus luultiin, että iPhoneen ei voi vaihtaa akkua kuin huollossa. Sitten markkinoille tuli sarjoja, joissa oli uusi akku, työkalut akun vaihtamista varten sekä ohjeet akun vaihtamiseen. Nykyään useimpiin kännyköihin voi vaihtaa itse akun lisäksi esimerkiksi näytön, näytön tiivisteen ja lasin sekä joihinkin myös kameroita tai lataus- ja kuulokeliittimiä.
Verkkokaupan Dizer.fi valikoimista löytyy esimerkiksi iPhone 6:lle ja 6S:lle huomattavan monipuolinen valikoima varaosia näytöstä etu- ja takakameran ja kotinäppäimeen. Huawei Honor 10:lle on saatavilla näyttö, akku ja takalasi. Applen ja Huawein lisäksi akkuja, muita osia ja tarvikkeita löytyy yleisimpiin Samsungin, LG:n, OnePlus:n ja Sonyn kännyköihin sekä iPadin eri malleihin. Verkkokaupasta voi ostaa myös kahta erilaista työkalusettiä, malleja basic ja pro, joista jälkimmäinen sisältää laajemman valikoiman työkaluja ja tarvikkeita, mutta ei ole kuin yhden euron kalliimpi. Lisäksi myynnissä on pienikärkisiä torx-ruuvimeisseleitä, avaustyökalu ja kaksipuolista teippiä.
Tein itse ja säästin
Verkkokaupan blogeista löytyy ohjeita iPhonen näytön ja akun vaihtamiseen, sekä ohjeita, joista päätellä, onko akun tai näytön vaihtaminen tarpeen. Youtubesta löytyy ohjevideoita jokseenkin jokaisen kännykkämallin kaikenlaisille korjauksille.
Kaikilla ei pysy ruuvimeisseli kourassa ja joillakin on peukalo keskellä kämmentä. Kännykän korjaamista itse ei voi suositella kaikille, mutta osaavissa käsissä kännykkä muuttuu jälleen käyttökuntoiseksi, eikä rahaa pala liikaa.