Lisää tietoturvasta ja netissä liikkumisesta

Nyt keväällä voimaan tullut GDPR- eli yleiseurooppalainen asiakastietosuoja-asetus tehtiin, koska haluttiin saada erilaiset villit käytännöt kuriin – eli tavoitteena on saada jokaiselle yritykselle edes jonkinlaiset raamit ja ohjeet, sille miten asiakasdataa tulee kerätä, käyttää ja tallentaa – tietoturvallisesti.

Omassa työssäni olen nyt parin kuukauden aikana tehnyt muutaman tietosuojaselosteen paikallisille pienille yrityksille ja ihan aiheesta. Monesta sen tekeminen tuntuu aivan turhalta, mutta kun asiaa ajattelee pidemmälle, ymmärtää, että se on kaikkien meidän etumme, että jokainen yritys käsittelee asiakastietoa yhteisten askelmerkkien mukaisesti.

Turvallisesti netissä

Yksi vuosia netissä puhuttanut asia on ollut verkossa ja netissä pelaaminen. Ei niinkään se pelkkä pelaaminen, mutta pelaaminen rahalla. Kuinka turvallista se on ja voiko sitä luottokorttia oikeasti käyttää internetissä, eikä vain pelaamiseen vaan myös ostamiseen?

SuomiNettiCasino.info on sivusto, joka omalla työllään käy läpi internetin pelipaikkoja, kertoo omia näkemyksiään ja arvostelujaan niistä ja tekee omaa työtään, jotta pelisivustot olisivat turvallisia käyttäjilleen – sillä välttämättä jokainen sivusto ei sitä ole. Siksi on hyvä olla tällaisia kerääviä linkkisivustoja, portaaleja, jotka tekevät sitä perusselvitystyötä puolestamme ja tekee verkossa liikkumisen meille entistä turvallisemmaksi.

Tottakai kyse on paljon sinusta, netin liikkujasta. Siksi edellisessä artikkelissani kävin läpi tätä http vs htttps osoiteasiaa, koska se ei ole aivan jokaiselle itsestään selvää, mitä eroa noilla kahdella liikennetavalla on. Toinen on se turvallinen tapa ottaa yhteys sivustoon ja toinen on se vähemmän turvallinen tapa, joka antaa mahdollisuuden niille uteliaille välikatsojille- jos joku haluaa oikeasti selvittää missä netissä liikut ja käytät sivustoja, jotka eivät ole SSL-salattuna, liikenteesi on nähtävillä.

Lisää Tor-verkosta

Tor on vapaa ja ilmainen verkko ja ohjelmisto, joka edistää viestinnän yksityisyyttä ja demokratiaa. Se ohjaa käyttäjän internet-liikenteen maailmanlaajuisen vapaaehtoistyöllä ylläpidetyn verkoston kautta suojaten käyttäjän sijainnin ja henkilöllisyyden. Tor on suunniteltu piilottamaan sinut verkossa. Ihminen tarvitsee yksityisyyttä ollakseen oma itsensä. On luonnollista suojella omaa asuntoaan tarkkailulta ja mieltää siellä oleminen yksityiseksi. Sama koskee verkkokäyttäytymistä ja siellä lukemaasi sisältöä. Internetin käyttösi kertoo sinusta paljon ja paljastaa olinpaikkasi sekä ajatuksesi. Vaikka verkko voi tuntua turvalliselta ja et ole tehnyt mitään rikollista, niin sinua seurataan silti ja tiedot verkon käytöstäsi tallennetaan.  Lisää aiheesta.

Turvallisesti mobiilisti

Vuosia sitten puhuttiin kuinka turvallinen viestiväline GSM-puhelin on – no, nyt meillä on älypuhelimia joissa meillä on sähköpostit, puhelimia joita käytämme netissä seikkailuihimme sekä useimmilla meistä on lisäksi kymmeniä erilaisia pienoisohjelmia eli appeja ladattuna puhelimeen – mutta onko sinun puhelimesi tietoturva kunnossa? Olethan huomannut, että puhelimesi mukana ei automaattisesti tule minkäänlaista tietoturvaohjelmistoa, vaan sinun pitää itse ladata ja asentaa sellainen!

Sovellukset turvallisempia kuin verkkoselain kännykässä

Mobiilipalveluita käytetään appseilla eli palvelukohtaisilla sovelluksilla. Facebook, WhatsApp ja pankkipalvelut ladataan puhelimeen ohjelmina sen sijaan, että niitä käytettäisiin yleisellä selaimella. Tämäkin on tietoturvan näkökulmasta hyvä ratkaisu. Parivuotta sitten Mikrobitti kirjoitti hyvin asiasta, eikä tuo kirjoitus ole vielä vanhentunut.

Niin mobiilissa kuin normaalilla pöytäkoneella netissä liikuttaessa on hyvä muistaa ne muutamat perussäännöt: ei liian helppoja salasanoja, ole varma mitä lataat ja mille annat oikeudet ja vielä, kysy joltakin tutultasi, joka ehkä tietää, ennen kuin teet jotain korjaamatonta – kysyminen on usein näissä tilanteissa edullisempaa kuin mahdollisen virheen korjaaminen.

KO