Veikkaus ja maailman markkinat

Suomessa on pari monopolia, jotka ovat käytännössä kaikille tuttuja, nimittäin Alko ja Veikkaus. Se tarkoittaa sitä, että alkoholituotteita et saa ostaa kuin Alkoista ja sitten miedompia anniskeluliikkeistä ja kaupoista mukaan ja anniskeluluvan saaneissa paikoissa myös juotavaksi, mutta rahapelejä saat Suomessa pelata kaupoissa ja marketeissa Veikkauksen pelejä, mutta netissä voitkin pelata sitten ihan mitä vain slots eli kolikkopelejä online.

Suomalaiset verkossa

Veikkaus on tiukassa markkinatilanteessa joutunut hakemaan lisätarjontaa ja samalla se on lisännyt markkinointiaan ja onkin näiden toimien kautta joutunut ministeriötason huomionkohteeksi. Yleisesti ottaen ministerit ansaitsevat sellaisia summia, etteivät he itse pelaa rahapelejä, niitä pelaavat ns. työläiset ja vähemmän ansaitsevat, mutta peliluvista ja arpajaislaista vastaa eduskunta, ja nyt ovat muutoksen tuulet puhaltamassa. Onko jopa kohta mahdollista myös naapurin https://slots.io/fi oikeasti mahdollista markkinoida pelejään Suomessa aivan kuten Veikkaus tekee? Slots.io on nimittäin Virossa rekisteröity operaattori eli täysin EU kelpoinen ja suomalaiset pelaajat saavat sen pelejä netissä pelata.

Mitä ministerit ovat sitten tekemässä? Tuskin pikaisella aikataululla mitään. Vuonna 2022 Veikkauksen raha-automaatteihin eli yli 6500 eri lokaation peleihin tulee pakollinen tunnistautuminen, ja monet kuvittelevat, että se vähentäisi jo itsessään pelaamista – tuskin! Pikemminkin pienen notkahduksen kautta se lisää pelaamista. Pelaamista ei saada pienennettyä kokonaisuutena, mutta valtion olisi mahdollista ottaa se paremmin haltuunsa Tanskan ja Ruotsin mallin mukaisella toiminnalla.

Uusia mahdollisuuksia

Avautuvat markkinat antavat aina uusia mahdollisuuksia on sitten kyse suomalaisten viennistä Kanadaan tai ulkomaalaisten operaattoreiden toiminnasta Suomessa – rahapelimarkkinan avautuminen antaisi uusia mahdollisuuksia myös suomalaisessa mediakentässä ja mahdollistaisi suomalaisten pääsarjatason urheilijoiden ja joukkueiden paremman taloudellisen tulotason. Jos nyt Veikkaus jakaa miljoonia isoille yhdistyksille, jatkossa huippu-urheilu ja joukkueet, jotka haluavat menestyä ja menestyvät saisivat tulosrahaa suoraan sponsoroinnin kautta, ilman anomuksia valtiolle.

Samalla on aivan varmaa että eri suomalaisten medioiden saamat mainoseurot kasvaisivat, mutta näin pitkälle eivät kansanedustajat välttämättä halua tätä nähdä, sillä nämä ulkomaiset operaattorit tuskin jatkaisivat puolueiden tukemista samalla tavalla kuin mitä Veikkaus tällä hetkellä tukee – eli suomalaisten pelaajien häviämät rahat siirtyvät useiden miljoonien edestä suomalaisten puolueiden toimintaan(!).

Mitä jos mikään ei muutu?

Aina tapahtuu muutoksia, myös tällä alalla. Minkälaisia ne lopulliset muutokset ovat mitä tulevat vuodet tuovat, sitä ei vielä tiedä kukaan, mutta se on varma, että tällaisessa paineessa tulee jotain muutoksia tapahtumaan. 2010-luvun alussa jo kuultiin pieniä soraääniä Eduskunnasta, mutta nyt on jo niin moni ministeri ottanut kantaa asiaan, että jotain tapahtuu. Jos automaatit katoavat kioskeista ja pikkukaupoista, on monen pienemmän toimijan pakko etsiä näille tuloille uusi ja korvaava tulonlähde vai riittääkö, että peli siirtyvät ”sermin” taakse, aivan kuten tupakkatuotteille tapahtui?