Ravintolamarkkinointi kesä 2020

Me olemme toimineet ravintoloiden kanssa aivan alusta alkaen, eli sieltä 1990-luvulta ja viimeiset konsultaatiot tehtiin juuri tänään.

Suomalaiset ravintolat odottivat ministeriöiden ehdotuksia kauan. Viimeiset pari kuukautta ovat olleet kaikille kahviloille ja ravintoloille selviytyskamppailua, koska itse ravintolasalit ovat olleet kiinni. Vain noutoruoka- annokset ja kotiinkuljetus ovat tuoneet edes vähän liikevaihtoa. Useimmat ravintolat ovat joutuneet vähentämään rajusti henkilökuntaansa (lomautukset) ja nyt alkaa vähän valoa olla näkyvissä tunnelin päässä, tavallaan.

Vaikka vielä on hieman epäselvää, miten ja mistä ravintolat voivat jatkossa hakea tukea kevään turmakuukausille, on varmaa, että jotain tukea on saatavilla. Samalla hallitus miettii, mitä tukea se olisi tarjoamassa kaikille yrityksille, joiden liikevaihto painui alas kevään 2020 aikana.

Vain puolet asiakaspaikoista

Ravintolat ja kahvilat saavat siis avata uudelleen nyt 1.6.2020, mutta vain puolet asiakaspaikoista saa olla käytettävissä ja ravintoloiden pitää sulkea viimeistään kello 23 – eli yökerhoja ei vieläkään saa avata.

Miten sitten sallitaan viinin myynti mukaan – sitä käsitellään tällä viikolla, ja tätä kirjoitettaessa vastausta ei ole kuulunut, mutta pahaa pelätään, ettei Suomen hallitus anna ravintoloille edes väliaikaisesti mahdollisuutta myydä viiniä mukaan – näin siis Suomessa, vaikka muualla maailmassa viiniä ja viinaa saa vaikka kulmakioskista, jos se vain on hakenut luvan myynnilleen.

Uusimmann ohjeistuksen mukaan tällaista pystybaariterassia ei ensi kesänä saa olla(?)

Monelle ravintolalle myös 50% vähemmän asiakaspaikkoja tarkoittaa, että aivan jokaista lomautettua työntekijää ei voi vielä palkata ja muutenkin toimintaa pitää säännöstellä. Myös uudet ohjeet pöytien siivoamiseen, jonotukseen ja kaikenlaisen ruuhkan suhteen ovat ravintolamaailmassa mielenkiintoisia ja saa nähdä, miten ohjeita reaalielämässä voidaan noudattaa. Esimerkiksi sääntö, että tiskille ei saa jäädä nojailemaan ja kaikille pitää olla istumapaikka. Katsotaampa vaan miten kesäkuussa terasilla käyttäydytään.

Jonotusvälit, pöytien välit, tarjoilijoiden uudet tehtävät, siivous, ei jonotusta, ei seisoskelua – suomalaiset joutuvat oppimaan paljon uutta tulevalle kesäkaudelle. Kaikki jotka ovat joskus olleet terassilla töissä tietävät jo etukäteen, että muutamasta ohjeesta tullaan käytännössä joustamaan – mutta uhkana on, että ravintola laitetaan kuukaudeksi kiinni, jos sääntöjä ei noudateta. Sanopa se sille kesäalkuillan parin promillen etunenän ottaneelle potentiaaliselle oluen juojalle…… mitä luulet, kuunteleeko ja ymmärtääkö ohjeita, vai toimiiko kuten on toiminut viimeiset 30 vuotta?

Buffet-ruokailun loppu

Hallitus päätti myös etteivät asiakkaat saa itse annostella itselleen mitään. Ei siis edes vesilasillista saatikka buffet salaattia tai kiinalaisen ravintolan susheja. Miten siis ennen hyvin menestyneet lounaspaikasta pärjäävät puolella asiakaspaikoista ja rajoitetulla mahdollisuudella tarjota entisen suosion pääasiaa eli buffet-ruokaa?

Uudet ohjeistukset

Me olemme ehtineet tämän kevään aikana olla mukana muutaman ravintolan kehityshankkeissa ja jatkamme palveluitamme ja konsultointia edelleen ravintoloiden kehittämiseksi ja toimintojen muokkaamiseksi vastaamaan kulloistakin hallituksen esittämää pyyntöä noudattaen. Olemme jo tekemässä ensimmäisiä kirjallisia ilmoituksia, joista käy esille ravintolan tekemät muutokset palveluihinsa sekä omiin prosesseihin, jotta avaaminen on mahdollista heti kesäkuun alussa.

Luonnollisesti olemme myös tekemässä uusia ruokalistoja, ohjeita ruokailijoille sekä mukana kehittämässä kaikenlaista uutta sekä ravintoloiden sisälle että kuljetukseen. Toisaalla tämä vuosi 2020 on ollut meillekin taloudellisesti raskas, mutta samalla laittanut meidät myös koko ajan kehittämään uutta.

Ravintoloiden kehittäminen on yksi tärkeimmistä toimistamme nyt 2020, mutta meillä on tulossa paljon muutakin, joista varsinkin vastuullisuuteen liittyvä hankkeemme tuntuu kiinnostavan monia.

Nähdään kesällä kuitenkin terassilla!