Yritys ja tulevaisuuden rahoitus

Onko yrityksesi sellainen, joka katsoo tulevaisuuteen kehittäen yritystoimintaa, vai oletteko jo siinä vaiheessa, että etsitte mahdollisuutta myydä menestyksekäs toiminta edelleen. Yrittäjiä Suomessa on satoja tuhansia, mutta kuinka moni oikeasti miettii eteenpäin sitä hetkeä, kun on aika tulla myydä yritys eteenpäin.  Millaisia yrityksiä ostetaan, ja miten saadaan oma yritys myyntikuntoon?

Ja vastaavasti jos olet ostamassa itsellesi yritystä tai laajentamassa omaa toimintaa yritysostojen kautta, onko sinulla hyviä vinkkejä, mistä hakisit itsellesi uuden yrityslainan? Yrityslaina eroaa kuitenkin jonkin verran tavallisesta luotosta, mutta niinhän eroaa yritystoimintakin harrastuksesta. Onko sinun yritystoimintasi tarkoitus olla oikeasti liiketoimintaa, vai ainoastaan vapaa-ajan harrastus? Kysymys saattaa tuntua erikoiselta, mutta yli 30-vuotta yritysten kanssa markkinointia tehneenä, me voimme kertoa, että kysymys ei suinkaan ole niin itsestään selvä jokaisen yrittäjän suhteen. Yllättävän moni yrittäjä vetää yritystään saamatta siitä kunnollista palkkaa, ja silloin on kysyttävä, miksi sinulla on yritys?

Yritystoiminta ja tulevaisuus

Liian moni yrittäjä elää tässä päivässä, eikä suunnittele asioita eteenpäin. Toimivan yrityksen pitäisi toimia jonkinlaisen suunnitelman mukaisesti, ja suunnitelmassa pitäisi olla askelmerkkejä, budjetteja, seurantaa sekä tavoitteita. Jos yrityksellä ei ole suunnitelmia eikä tavoitteita, tulee yritystoiminnasta nopeasti harrastus, jonka jälleenmyynti tulee olemaan jatkossa hankalaa. Mitä ostajat katsovat yritystä ostaessaan?

Miksi yleensäkään joku ostaisi valmiin yrityksen, miksi ei vaan laita täysin uutta yritystä ja aloita alusta. Tässä muutama hyvä syy:

1. Onnistumisen todennäköisyys on korkeampi

Tilastokeskus kertoo, että uudista, perustetuista yrityksistä vain puolet ovat toiminnassa viiden toimintavuotensa jälkeen. Ostamalla valmiin yrityksen, ostat todennäköisesti myös prosesseiltaan ja markkinaltaan toimivan kokonaisuuden.

2. Sinulla on heti kassavirtaa

Uutta yritystä perustaessasi, sinulla ei yleensä ole vielä yhtään asiakas. Se taas tarkoittaa, ettei kukaan tiedä sinusta, eikä kukaan ole vielä ostanut sinulta. Alku on aina hankalaa, ja ensimmäiset asiakkaat saattavat olla todellisen työvoiton takana. Mutta ostaessasi olemassa olevan yrityksen, saat asiakkuuden ja myynnin valmiina.

3. Saat toimivan liiketoimintamallin

Jos ostamasi yritys tuottaa voittoa ja toimii, on se todistettavasti toiminut markkinoilla toimivalla liiketoiminnalla. Monet uudet yritykset lähtevät ns. soitellen sotaan, eli ilman mitään malleja.

4. Sinulla on heti asiakkaita

Koska ostat uuden yrityksen, niin sinulla on heti kontaktipintaa, kenelle voit kertoa, että olet uusi omistaja ja vaikka tarjoaisit heille uuden omistajan tarjouksen!

5. Pääset nopeammin kehittämään liiketoimintaa edelleen

Jos aloittaisit alusta, sinulla menisi jokin aika, ennen kuin alkaisi näkyä, mitä kohtia toiminnassa pitää parantaa. Jos ostat vanhan liiketoiminnan, voi olla, että näet heti kohtia, joita parantamalla voit entisestään parantaa yrityksen tuloskuntoa ja toimintaan.

Lainarahoituksella eteenpäin

Monet näkevät lainassa vain paikon, me näemme siinä myös kaadon. Jos saat ostettua toimivan hyvän yrityksen omalla lainarahoituksella tai kasvatettua omaa toimintaasi uudella toimivalla osalla, eikö se sittenkin ole enemmän kaato, eli ratkaisu, jolla otat oman paikkasi markkinoilla. EMI Yrityslaina on yksi vaihtoehto, jos mietit joko oman yrityksen kehittämistä, toisen yrityksen ostamista tai vaikkapa sitten näitä molempia, sillä monet yrittäjistä eivät tyydy vain siihen yhteen yritysprojektiin, vaan helpolla sen kylkeen tulee toinenkin, sitä tukeva tai tasapainottava yritys. Mieti millainen yritys olisi sellainen yritys, joka toisi sinun yrityksesi toimintaan tasapainoittavan voiman?

Sellaisia ovat esimerkiksi autoliikkeille rengashotellit ja autokorjaamot, ja partureille tuotemyynti ja lastenhoitopalvelut. Nykyaikana monet varsinkin pienet yritykset joutuvat hakemaan synergiaa toisten yrittäjien omista palveluista ja näin muodostaen useamman paikallisen yrittäjän ryppään voivat jatkaa kilpailua nettiä ja isompia vastaan. Millainen oma tilanteesi on?