Yrittäjä, huolehditko terveydestäsi?

Yrittäjät ovat kuin muutkin ihmiset, meidänkin on huolehdittava terveydestämme. Yleisesti ottaen yrittäjien tulisi huolehtia omasta terveydestään jopa paremmin kuin perus työntekijän, varsinkin jos olet yksinyrittäjä, vailla kunnollista turvaverkkoa sairauden varalle. Nyt tällä kertaa ei kuitenkaan puhuta yrittäjän sosiaaliturvasta vaan ihan täsmäiskuna kaikille tutustua inkivääristä, ja sen terveydelle positiivisista vaikutuksista, mistä muuten inkivääri on sinulle tuttu?

Inkivääri

Inkivääri on kasvina ollut ihmisille tuttu jo vuosituhansia lähinnä maustekasvina ja sen sukulaisia ovat kardemumma ja maustekurkuma ja kasvia tuotetaan eniten Intiassa. Inkivääri on monivuotinen maustekasvi, jonka juuri sisältää eteeristä öljyä, hartsia, lipidejä, proteiineja ja tärkkelystä.

Suomessa voi inkivääriä kasvattaa aivan hyvin kotona tai omassa kasvipuutarhassa. Inkivääri oli mausteena pippurin ohella tärkeimpiä jo 1300-luvun Euroopassa, ja meille monelle inkivääri on tullut tutuksi piparkakkuleivonnaisten mukana.

Inkivääri ja terveys

Inkivääriä on käytetty satoja vuosia myös luontaislääkkeenä. Sitä käytetään teen muodossa mm. vilustumiseen ja vatsavaivoihin ja yhtenä selityksenä tälle on inkiväärin nauttimisen aiheuttama syljen lisäeritys, joka auttaa ja helpottaa nielemistä. Inkivääriä on käytetty jo satoja vuosia myös pahoinvoinnin estämiseen niin aikoinaan merimatkojen aikana kuin raskauden aikaiseen pahoinvointiin ja siitä on apua myös ummetukseen. Inkivääriuutetta sen sijaan on käytetty ja käytetään reumaattisten sairauksien hoidon tueksi kipua lievittämään ja varsinkin edistämään nivelten notkeutta. Nivelten ja inkiväärin yhteinen sävel löydettiin käytännössä vasta 1980-luvulla ja nykyään jo useat eri tutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia. Yhtenä tuloksena tästä työstä ja tutkimuksesta ovat inkivääri tabletit, joissa yhdistetään esimerkiksi inkivääri, ruusunmarja sekä boswellia ja saadaan näin kokonaispaketti, joka auttaa ja edistää niin nivelten terveyttä kuin liikkuvuutta ja samalla antaa nivelten hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita.

Studio55:ssakin kirjoitettiin terveysartikkelissa inkiväärin tutusta puolesta ja siitä, että inkivääri valittiin vuoden 2006 rohdoskasviksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton kautta. Liiton mukaan inkivääri on turvallinen vaihtoehto oman terveyden hoitoon ja tilapäisiin vaivoihin, täysin luonnollisena tuotteena. Siinä missä tuore inkivääri sopii loistavasti erilaisten ruokien mausteeksi ja leivonnaisiin, käytetään siitä tehtyä uutetta monipuolisesti myös terveyden edistämiseksi.

Yrittäjä ja liikunta

Inkivääri ja siihen liittyvät luontaistuotteet ovat hyvä apu varsinkin niille yrittäjille, joiden normaali työpäivä ei välttämättä sisällä paljon liikuntaa, kuten toimistotyöläiset ja muut istuvatyötätekevät, nivelten liikkuvuudesta huolehtiminen on kuitenkin pieni maksu siitä, että vanhempana voi vielä liikkua ilman suurempia liikuntahaittoja.

Muutenkin liikkuminen ja liikunta sekä sen ohella tasapainoinen ravinto eli syöminen ovat niin yrittäjille kuin kaikille tärkeitä asioita huolehtia. Siinä missä nuorena voimme syödä käytännössä mitä vain ja koska vain, keski-ikään päästyämme kehomme ei enää välttämättä poltakaan yhtä paljon kaloreita, koska liikunnan määrä vähenee. Yrittäjillä ei ole yleensä niin hyvää terveydenhuoltoa tai sosiaalipalveluita kuin työntekijöillä, joten yrittäjien on itsensä huolehdittava niin liikunnasta, syömisestä kuin myös oman kehon terveyden vaalimisesta. Jos se tarkoittaa yhden luontaistuotetabletin nauttimista päivässä, ei se ole kovin kummoinen panostus omaan tulevaisuuteen.

Yrittäjä itse on yrityksen tärkein voimavara ja siksi aina silloin pitäisi tehdä oma arviointi omasta työn ja terveyden tilasta, elintavoista ja miettiä mahdollisuuksia terveellisempää elämiseen.

Monesti yrittäjä tykkää omasta työstään ja tekemisestään jopa liikaa. Kun siihen lisää vielä stressin ja huonon ruokailut, vähäisen liikunnan ja liian vähäiset yöunet saadaan tulokseksi työuupumus tai täysin loppuun palaminen. Työterveyslaitoksella on hyvä TOP 10 vinkit pienyrittäjälle.

1. Onko elämäsi tasapainossa?

2. Saatko virtaa ruokailusta

3. Vastaako kehosi kunto yrittämisen vaatimuksia?

4. Stressi ja palautuminen hallinnassa?

5. Miten hyvin nukut ja edistät hyvää unta?

6. Saatko tukea ja rohkaisua?

7. Arvostatko itseäsi?

8. Onko yrityksesi työkykyinen?

9. Löytyykö osaamista?

10. Onko työterveyshuolto tukenasi? Nämä kohdat ja niiden tarkemmat osiot