Vertailussa vakuudellinen ja vakuudeton laina

Olet varmasti kuullut puhuttavat vakuudellisesta ja vakuudettomasta lainasta, mutta tiedätkö oikeastaan mitä eroa näillä kahdella lainalla on? Vertailemme tässä artikkelissa kyseisiä lainoja.

Vakuudellinen laina

Hyvin usein, kun suunnitellaan lainan ottamista, mietitään mistä lainalle olisi mahdollista saada henkilötakaus tai vakuus? Löytyykö lähipiiristä luotettava ja tarpeeksi tuttu henkilö, jota voisi pyytää takaajaksi? Entä onko itsellä tarpeeksi hyvät tulot tai muut vakuudet, jotta tarvittavan lainan voi saada?

Vakuuksien tai henkilötakauksen on tarkoitus turvata lainanmyöntäjän mahdollinen tappio, jos jostain syystä velallinen ei kykenekään maksamaan lainaa takaisin sovitusti. Tässä tapauksessa vakuudet toimivat lainan takaisinmaksun turvana. Jos vakuuksia ei ole, vaan lainalla on henkilötakaus, voi takaaja joutua lainan maksajaksi.

Vakuudellista lainaa saa usein paremmilla lainaehdoilla, alhaisemmalla korolla ja suuremman määrän kuin vakuudetonta lainaa, koska luottotappioriski on pienempi.

Vakuudellinen laina on tyypillisesti melko suuri laina, jonka käyttötarkoitus on asunnon tai auton osto. Lainan hakeminen vaatii lähes aina pankkikonttorilla asioinnin.

Vakuudellisissa lainoissa on eroja muun muassa lainan marginaalissa sekä lainan todellisessa vuosikorossa. Vertaa lainoja toisiinsa ja valitse edullisin vakuudellinen laina, jossa lainaehdot ovat sopivat.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina on nimensäkin perusteella laina, johon ei vaadita vakuuksia tai takausta. Laina voidaan pankin tai rahalaitoksen toimesta myöntää ilman vakuuksia, kunhan lainanhakijan maksukyky on riittävä. Lainan korko on hieman vakuudellista lainaa korkeampi, jotta lainantarjoaja pystyy varmistamaan, ettei mahdollisen lainan takaisinmaksun estyessä ole odotettavissa liian suurta luottotappiota.

Vakuudeton laina sopii hyvin monelle lainanhakijalle, koska yksinkertaisesti voi olla niin, ettei lähipiiristä löydy ketään sopivaa takaajaa tai sellaista ei edes haluta ottaa, koska lainan ottaminen ja maksaminen halutaan pitää omana tietona. Kaikki eivät pidä siitä, että he joutuvat lainan ottamisen yhteydessä näyttämään omat palkkatietonsa ja velkansa. Vakuudellisen lainan kohdalla pankki haluaa myös tietää, mihin tarkoitukseen laina otetaan?

Jos lainan ottamisessa käytetään kesämökkiä tai metsäpalstaa vakuutena, vastaa näiden vakuusarvo 75 prosenttia. Lopulle ylijäävälle 25 prosentille lainanhakija tarvitsee takaajan tai muun vakuuden.

Näin ei ole kuitenkaan vakuudettoman lainan kohdalla, vaan lainanottaja vastaa koko lainasummasta yksin.

Vakuudettoman lainan kohdalla myös koko lainaprosessi on nopea, koska lainanhakijan lisäksi ei tarvitse kenenkään muun tietoja tarkistaa.

Laina ilman vakuuksia on yleensä kertaluontoisesti tilille maksettava kulutusluotto tai jatkuva joustoluotto. Lainaa voi hakea ilman pankkikonttoriaikaa verkosta jopa 60 000 euroon saakka ja lainalle saa lainasummasta riippuen maksuaikaa 1 – 20 vuotta.

Tyypillisesti lainaa haetaan lomamatkaan, kesämökin remontoimiseen, auton, veneen tai moottoripyörän ostamiseen, häiden järjestämiseen tai lemmikin eläinlääkärikulujen maksamiseen. Hankinnat ovat usein muun muassa näissä yllä mainituissa sen verran suuret, ettei oma palkka riitä, mutta sen verran pienet, ettei lainaa vakuuksilla viitsitä lähteä hakemaan.

Kulutusluotto tai joustoluotto on helppo hakea maksuttomalla nettihakemuksella ilman takaajia tai vakuuksia mihin vuorokauden aikaan tahansa ja myönteisen lainapäätöksen jälkeen laina maksetaan heti tilille. Lainasopimus allekirjoitetaan sähköisesti omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Kilpailuta ja vertaa lainat

Vertaa lainoja sen perusteella, mihin lainaa tarvitset?

Vakuudellinen laina on hyvä ratkaisu, kun tarvitset suuren lainan pitkällä maksuajalla esimerkiksi asunnon ostoon. Jos taas tarvitset lainaa heti pienemmän summan esimerkiksi huonekalujen ostamiseen tai auton vaihtoon, voi vaivattomampi vaihtoehto olla vakuudeton laina.

Vakuudellisten lainojen vertailemiseksi sinun tulee pyytää lainatarjoukset erikseen valitsemistasi pankeista. Vakuudettomien lainojen vertaileminen on huomattavasti helpompaa, kun valmiit lainatarjoukset voit hakea yhdellä ilmaisella lainahakemuksella yli 25 pankista ja rahalaitoksesta VertaaLainaa.fi palvelun kautta.

Hakemuksen täyttämisen jälkeen saat vertailtavaksesi useita lainatarjouksia, joihin saat tutustua rauhassa kotisohvallasi. Vertaa lainoja todellisen vuosikoron perusteella sekä lainaehtojen mukaan. Hyvin usein lainan kilpailuttaminen ja lainojen vertailu auttaa lainanhakijaa selvittämään, mistä löytyy hänen lainatarpeeseensa sopiva, edullinen laina.