Uhkapelaajien ja yrittäjien erot ja yhtäläisyydet

Uhkapelaajia ja yrittäjiä kuulee usein vertailtavan keskenään. Sekä uhkapelit että yritystoiminta edellyttävät tietynlaista riskinottoa, mutta kuinka paljon uhkapelaajilla ja yrittäjillä on todella yhteistä? Ovatko kaikki yrittäjät uhkapelaajia? Mitkä ovat yrittämisen ja uhkapelaamisen merkittävimpiä eroja? Tässä artikkelissa otamme siitä selvää!

Pelaamisessa ja yrittämisessä paljon samoja piirteitä

Kaikki uhkapelaajat eivät ole yrittäjiä, eivätkä kaikki yrittäjät tietenkään ole uhkapelaajia. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että monilla yrittäjillä voi havaita samankaltaisia ominaisuuksia kuin uhkapelaajillakin. Katsotaan seuraavaksi näitä yhdistäviä tekijöitä.

Valmius ottaa riskejä

Jos esille on nostettava yksi ominaisuus, joka yhdistää rahapelejä harrastavia sekä yrittäjiä, on se ehdottomasti valmius ja jopa halukkuus ottaa riskejä. Kaikille ihmisille riskien ottaminen ei todellakaan tunnu hyvältä ajatukselta, eikä se näin ollen tule heiltä lainkaan luonnostaan. On kuitenkin faktaa, että sekä rahapeleissä että yritystoiminnassa riskejä on pakko ottaa, mikäli kumpaakaan toimintaa aikoo harjoittaa. 

Aivan samalla tavalla toimivat myös yrittäjät, jotka saattavat joskus laittaa suuriakin rahasummia likoon sijoittaessaan yritystoimintaan. Yrityksen pyörittämiseen liittyy suuria riskejä, sillä etukäteen ei voi aina ennakoida lopputulemaa. Parhaimmassa tilanteessa yritys puhkeaa kukkaan ja tekee kuukausi toisensa jälkeen huikeaa voittoa, kun taas pahimmassa tapauksessa riskinotto ei osoittaudu hyväksi ratkaisuksi ja yritystoiminta tyrehtyy alkuunsa syystä tai toisesta.

Tieto ja kokemus ovat valttia

Uhkapelejä on olemassa monenlaisia. Osassa vaaditaan enemmän taito kuin tuuria, kun taas esimerkiksi tavalliset kolikkopelit pohjautuvat yleensä pelkästään pelaajan onnekkuuteen. Monissa korttipeleissä ja esimerkiksi ruletissa on mahdollista kuitenkin soveltaa strategioita tavalla, joka muistuttaa paljon yritystoimintaa. Yrittäjä perustaa yleensä yrityksen kokemustensa ja tietojensa pohjalta uskoen siihen, että yritystoiminta tulee kannattamaan.

Monissa strategioita sisältävissä kasinopeleissä ja esimerkiksi urheiluvedonlyönnissä tietämys on valttia. Samaan tapaan yritystoiminnassa tietämyksestä ja kokemuksesta on valtavasti etua. Pokerinpelaajan on huomattavasti vaikeampaa voittaa kierros toisensa jälkeen, jos pokerin säännöt tai perusstrategiat eivät ole tuttuja. Yritys ajautuu todennäköisesti hyvin nopeasti konkurssin partaalle, jos yrittäjä ei tiedä, mitä hän tekee tai kuinka yritystä pitäisi johtaa. 

Voiko yritystoiminnan todella rinnastaa rahapelaamiseen?

Yrittäjiä ja uhkapelaajia ei voida luokitella sokeasti yhteen ja samaan nippuun. Yrittäjien joukosta löytyy hyvin paljon erityyppisiä ihmisiä kuin myös uhkapelaajien joukosta, jonka lisäksi näiden kahden ryhmän välillä on myös perustavanlaatuisia eroja. 

Yksi merkittävimmistä eroavaisuuksista piilee siinä, keihin riskinotto vaikuttaa ja kuinka suuri riski on todellisuudessa kyseessä. Kun kyse on uhkapeleistä, ottaa pelaaja usein tietoisen taloudellisen riskin ja asettaa omat rahansa likoon peliin. Pelissä voi käydä kuinka tahansa ja rahat joko häviää tai ne saa takaisin moninkertaisena. 

Tyypillisesti yritystoiminnassa riskinotto vaikuttaa useampiin henkilöihin. Moniin uusiin yrityksiin palkataan nopeasti useita työntekijöitä ja lisäksi se saattaa saada taloudellista tukea ja sijoituksia ulkopuolisilta tahoilta. Yrittäjä laittaa likoon huomattavasti enemmän kuin vain omat rahansa. Vastuu on paljon suurempi verrattuna uhkapelaajan tilanteeseen, jossa normaalitilanteessa pelaaja ottaa yksin vastuun omista rahoistaan, oli edessä sitten voitokkaita pelikierroksia tai tappioputki. 

Vaikka yrittäjien ja uhkapelaajien toiminnassa on myös selkeitä eroavaisuuksia, saattaa yrittäjä hyötyä rahapelaamisen tuomasta kokemuksesta. Esimerkiksi pokeria pelaamalla voi pidemmän päälle kehittää monia sellaisia taitoja, joista voi olla apua yritystä pyöritettäessä. Yritystoimintaan lähtiessä täytyy kuitenkin tiedostaa se tosiasia, ettei kyse ole pelistä tai leikistä. Vaakalaudalla on usein paljon muutakin kuin vain omaa rahaa.