Onni onnettomuudessa – vai onko sittenkään?

Kautta historian, arjessa on kulkenut mukana erilaisia tapoja, joiden juuret tulevat vanhoista perinteistä ja uskomuksista. Ennen kristinuskon tuloa Suomeen, erittäin vahvasti uskottiin erilaisiin jumaliin ja luontoon. 

Metsää pidettiin haltijoiden kotina ja niiden kanssa kohdattiin, kun lähdettiin metsästämään tai kalastamaan. Tästä johtuen puita ja metsää kunnioitettiin eri tavalla kun nykypäivinä. Näistä monet tavat ja uskomukset ovat jatkuneet myös tähän päivään. 

Tosin, uskomukset ovat muotoutuneet nykyihmisen arkeen sopivaan muotoon ja muistuttavat vain kaukaisesti vanhan ajan tapoja. Näistä esimerkkinä on puiden halailu, juhannus- tai pääsiäiskokot ja uuden vuoden perinteet. 

Näihin tapoihin ja uskomuksiin ei suhtauduta enää samalla vakavuudella, kuin vuosikymmeniä sitten. Ne ovat kuitenkin loistavia tapoja pitää vanhaa kansanperinnettä yllä ja kieltämättä välillä käy mielessä, että mitä jos ne ovat sittenkin totta? 

Taikuudella ja uskomuksilla menestykseen

Ennen vanhaan arkeen kuului oleellisena osana erilaiset uskomukset ja taikuus. Niillä pyrittiin hankkimaan menestystä ja torjumaan vahinkoja. Vuosien myötä näistä tavoista on tullut vain kansan tarinoita, jotka meitä huvittaa. 

Nykyään pyrimme löytämään järjellisen selityksen asioihin ja meidän tulee käyttäytyä samanlaisesti kuin kaikki muutkin meidän ympärillämme. Menestykseen ei käytetä enää taikuutta, vaan siihen liittyy nykyaikaan hyvä asiakaspalvelu, liikelahjat ja laadukkaat tuotteet. Vanhoihin uskominen aiheuttaisi  todennäköisesti vain kyseenalaista huomiota omalle yritykselle. 

Ripaus tähtipölyä arkeen

Valitettavasti uskomukset ja taiat ovat jäämässä kokonaan historiaan. Tunnetuimmat niistä jatkavat tietyllä tapaa kulkemista meidän arjessa. Jokainen meistä tietää mitä tarkoittaa perjantai 13 päivä, puuhun koputtaminen, hevosenkengät ja neliapilat.

Elämä tulisi huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, jos pitäisimme kiinni näistä vanhan ajan tavoista ja uskomuksista. Taikausko olisi mukana lähes kaikissa elämän aloissa ja antaisi arjelle suunnan. Ehkä meidän kiireinen arki tarvitsisi ripauksen vanhanaikaista tähtipölyä?

Voit aloittaa testaamalla tästä kuka suomalaisen kansanperinteen myyttinen nainen sinä olisit ja tutustumalla seuraaviin uskomuksiin menneisyydestä: 

  • Aamulla pitää pukea kenkä ensin oikeaan jalkaan tai paha henki seuraa sinua koko päivän.
  • Jos talossa vierailee epämiellyttävä henkilö, niin hänen jälkeensä tulee heittää tuhkavettä. Näin huono onni ei koidu omaksi harmiksi.
  • Jos joku vahingossa talloo kantapäillesi, niin hän tulee tanssimaan häissäsi.
  • Toisen vihkisormusta ei kannata kokeilla, koska et pääse itse naimisiin.
  • Kierrä kaupungilla esteet kaverin kanssa aina samalta puolelta, jos molemmat kiertävät eri puolilta on tiedossa riitaa.

Taikauskomukset – isoisien viisautta

Jokainen meistä voi suhtautua näihin uskomuksiin omalla tavalla. Ne voivat tuoda arkeen iloa samalla tavalla, kuin lahjaksi saadut mainoskynät. Luonnollisesti osa näistä tavoista on silkkaa hulluutta, mutta monet sopivat myös nykyaikaan ja voivat antaa meille toisen näkökulman.