Meillä yrittäjillä on kuulemma yksi perisynti. Se on sama niin suomalaisilla, ruotsalaisille, venäläisillä kuin amerikkalaisillakin yrittäjille, joten se liittyy jotenkin yrittäjän mielentilaan, ajatusmaailmaan. Se on nimittäin se, että yrittäjä lomailee aivan liian harvoin. Joillakin lomailuun liittyy pelko, että asiakkaat kaikkoavat loman aikana. Toisilla vain ei tunnu olevan varaa pitää lomaa, mutta entä jos tekisikin niin, että buukkaisi oikein kunnon loman ja investoisi siihen joustoluotolla?
Ajatuksena siis sama kuin jos ostaisi yritykselle uuden tuotantolaitteen lainalla, se on investointi yrityksen tulevaisuuteen ja laina pitää maksaa pois uudella tuotannolla, mutta kun yrittäjä sijoittaisi itseensä ja pitäisi kunnon loman, eikö se olisi pitkässä juoksussa todennäköisesti entistä parempi ratkaisu?
Lomalle ja kunnolla
Jokainen yrittäjä löytää netistä erilaiset edulliset joustoluotot pienellä Googlaamisella, mutta ennen sitä pitää tehdä tuo henkinen päätös ja panostaa omaan tulevaisuuteen itsensä kautta. Varsinkin jos on yksinyrittäjä, niin itseensä investointi on varmasti järkevää ja saattaa pelastaa yrittäjän niin henkisiltä kuin muiltakin sairauksilta, ja siihen verrattuna joustoluoton kulut ovat pienet ja niitä ei kannata edes ajatella.
Joustoluoton takaisinmaksun voi jakaa monelle vuodelle, mutta jos olet suunnitellut esimerkiksi tekeväsi saman pitkän tauon, vaikka joka viides vuosi, mikset tekisi niin että maksat aina viiden vuoden erissä jokaisen lomasi pois? Jokainen meistä kuitenkin tekee omat päätökset niin töihin, yritykseen, investointeihin kuin lomiin liittyenkin, tämä on vain ajatusmalli.
Mitä sitä voisi sitten unelmoida?
Yksityishenkilönä voit saada joustoluottoa jopa kymmeniä tuhansia euroja, mutta jos lähdet vaikka talveksi Espanjaan tai kesäksi Kreikkaan tai vaikkapa Thaimaaseen tai miksei Bulgariaan, niin parilla tuhannelle eurolla kuukaudessa eli noin kymmenellä tuhannella asuu jo useamman kuukauden edellä mainituissa maissa, eikä tarvitse stressata turhasta, Stressi ja muut tulevat sitten kyllä takaisin, kun palaa lomalta työelämään ja vanhoihin rutiineihin. Ja se, että pitäisi kolmen tai neljän kuukauden loman, ei tarkoita, että se loma pitäisi pitää joka vuosi yhtä pitkänä – mutta jos suunnittelisi saman joka viides vuosi? Mitä se tarkoittaisi kokonaisjaksamiselle, kun töitäkin tehdessä on tiedossa jokin syy, miksi niitä tekee?
Lomalla ladataan akut
Lomalla terveys, mieliala ja energisyys kohenevat. Työstä irtautuminen aika ajoin on silti hyväksi, jopa välttämätöntä terveydelle.
Lomalla ollessa ihminen on yleensä rennompi ja se vaikuttaa suoraan fyysiseen terveyteen ja selkä- ja niskavaivat helpottavat. Se johtuu mm. siitä, että kiire ja stressi saavat meidät nostamaan hartiamme töissä, mikä lisää työn kuormittavuutta. Lomalle se kuorma on poissa.
Lomalla myös useimmiten nukkuu rauhallisemmin ja nauttii elämästä. Elämästä nauttiminen ei välttämättä tarkoita hirveätä määrää ruokaa tai juomia vaan sitä, että lomalla voi elää ilman kelloa, ilman kiirettä ja ilman pakkoa. Silloin loma oikeasti edistää terveyttä ja tuo uutta uskoa ja energiaa tuleviin työtehtäviin ja työhaasteisiin. Lomalla aivot myös toimivat eri lailla ja voi olla, että lomailijan aivot kehittävät aivan uuden tuotteen tai palvelun, jolla yritys lähtee kehittymään aivan uudelle uralle – näitä et tiedä, jollet ole pitänyt kunnon lomaa. Se kannattaa ja itseensä panostaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.
Tieteellisesti on muuten todistettu, että lomailu kaventaa vyötäröä. Se liittyy stressin laskemiseen. Lomailu myös pidentää elinikää, se liittyy kokonaisterveyteen ja esimerkiksi sydänkohtauksen riskiin ja sen pienenemiseen. Lomailu myös lisää työtehoa ja töihin palatessa on vähemmän fyysisiä vaivoja, päänsärkyä ja selkäkipuja – lomailu auttaa jaksamisessa. Tieteellisesti on myös todistettu, että lomailu parantaa rakkauselämää, jopa 80% vuosittain lomailevista ihmisistä raportoi, että lomat parantavat heidän rakkauselämäänsä.