Mitä tietokonepelaaminen ammattitasolla oikeasti vaatii pelaajalta

eUrheilu eli eSports

Tietokonepelaamisessa eli eUrheilussa liikkuu nykyään jo isot rahasummat, jotka ovat
mahdollisia pelaajille muodostetuille tiimeille, jotka pelaavat toisiaan vastaan eri peleissä.

Jos joku olisi vielä muutama vuosi sitten sanonut minulle, että tietokonepelejä pelaamalla voi ansaita satojatuhansia euroja vuodessa tai että Puolustusvoimat miettivät oikeasti tietokonepelaajista omaa erikoisalaansa, niin huh huh, mutta näin on. Koska itse olen jo hieman ”yli-ikäinen”, päätin kysyä asiasta tutuilta nuoremmilta, jotka joko pelaavat tai ovat pelanneet paljon.

Mitä vaaditaan
pelaajalta, joka aikoo ammattilaiseksi?

– Onhan noissa pelaajissa ja peleissä eroja. Peliälyä pitää olla ja pitää osata pelata roolinsa. Luonnollisesi pelaajan pitää osata myös ampua ja hallita asetta sen recoilia sekä savut ja polttopullot yms eli pelitekniikka, useimmissa peleissä on jonkinlaiset aseet tai taiat, joille voitetaan vastustajat tai sitten hävitään.
– Ja sitten tärkein on, että pitää pelata joukkueena eikä soolona. Yksin ei kukaan voi tiimipeleissä voittaa, oli hän sitten kuinka hyvä tahansa, näin kertoo helsinkiläinen Niko, 28-vuotias entinen CS-GO pelaaja.
Iltasanomissa oli helmikuussa juttua 24-vuotiaasta kilpapelaajasta Aleksi ”allu” Jallista, joka oli ajatuksissaan pitkälti samoilla linjoilla. Lisäksi hän kertoi haastattelussa, että pelaamisesta pitää aluksi opetella, pelaamisen pitää olla hauskaa ja sitä kautta sitten katso vähitellen, josko kiinnostunut ja into riittäisi pidemmälle.
– No kyllähähän se vie aikaa, jotta voisi päästä tarvittavalle tasolle, kertoo 18-vuotias Tino, Hyvinkäältä.
– Pitää lähes päivittäin treenata pelaamista. Parantaa aimia ja isois peleis pitää olla hyvät reflexit. Myös pitää olla hyvä kemia tiimin kanssa, koska se on tiimipeli. Pitää myöski olla virkee ja hyvä keskittyminen kilpapeleissä, kertoo Tino, joka pelaa itse pääosin juuri CS-GO peliä.
Kysyimme samaa myös lohjalaiselta Mikaelilta, joka tuntee ja tietää pelin, ja hänkin oli samoilla linjoilla.
Ammattipelaajalta vaaditaan pitkälti sitä samaa, kuin miltä tahansa muultakin urheilulajilta: lajituntemusta, osaamista ja kykyä tiimityöhön. Jos jokin näistä osa-alueista ei toimi, ei tule myöskään menestystä.
Pelaamisen voi aloittaa pienestä, tavallisella tietokoneella ja pelillä voi harjoitella ja katso, onko pelaaminen hauskaa ja kiinnostaako oikeasti sen pelaaminen seuraavilla tasoilla. Mitä korkeammalla tasolla pelaaja pelaa, sitä enemmän vaaditaan myös tekniikalta että itse pelaajalta, siksi vain harva oikeasti pääsee voittorahoihin käsiksi.
CS:GO peliä oli jo viime vuonna myyty yli 25 miljoonaa kappaletta, ja tämä on vain yksi peli monista eUrheilupeleistä, joissa pelataan ammattilaistiimein. Esimerkiksi toinen todella suosittu on Dota 2, peli jota pelattiin jo viime vuonna yli 13 aktiivisen pelaajan toimesta. Voidaan siis oikeasti sanoa, että eUrheilu on tullut ryminällä yhdeksi nykyaikaiseksi urheilumuodoksi.