Ennen sanottiin, että älä osta halpaa ulkomaalaista, se ei kestä. Tosiasia kuitenkin on, että ihan yhtä hyvin se edullinen tuontitavarakin voi kestää kuin kotimainen ja lähellä tehty.
Mistä sitten on kyse? Yksinkertaisesti siitä, että meillä täällä Suomessa työ, materiaali, tekeminen ja oleminen maksavat enemmän kuin esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa tai todella monessa muussa maassa, eli tuotteiden tekeminen on edullisempaa, ja siksi niitä tuodaan tänne Suomeen.
Jos haluamme tukea tätä meidän paikallista toimintaa: rakentajia, liikkeitä, ammattilaisia, jopa tätä lehteä – meidän pitää ajatella paikallisesti ja sitä mitä se oikeasti tarkoittaa, että valitaan se paikallinen vaihtoehto – oikeasti.
Jos ostamme tuotteen tai palvelun oikeasti paikalliselta tuottajalta tai toimittajalta, jää tuon ostoksen rahat pääosiltaan liikkeelle omalle paikalliselle alueellemme ja jotta talous toimisi, pitää rahan ja palveluiden liikkua.
Jos sen sijaan ostamme muualta tai yritykseltä, joka pitää pääpaikkaansa muualla, siirtyvät nuo ostoeurot pois meidän alueeltamme, eivätkä jää tänne kiertoon. Omassa mittakaavassamme Länsi-Uusimaa on oma alueensa, jossa pitää olla sekä paikallista toimintaa ja tuotantoa että myös tuontia monessa eri muodossa. Jokainen meistä voi kuitenkin tehdä oman osansa, jotta talouselämä on vireätä omalla alueellamme – jotta minulla, sinulla ja naapureillamme on töitä.
Kun seuraavan kerran teet hankinnan, mieti, voisitko ostaa sen paikallisesti? Oikeasti paikalliselta yrittäjältä, joka sitten vastavuoroisesti palkkaa paikallisen työntekijän tai laittaa rahan kiertoon jollakin muulla tavalla. Kaikissa ostoksissa tätä ei luonnollisestikaan voi tehdä, mutta aina voi miettiä hetken.
Jos haluat ostaa halvalla tai edullisesti paikallisesti, ajattele samalla mitä ostoksesi tarkoittaa tämän kokonaisuuden kautta? Maksatko paikalliselle rakennusmiehelle 30€/tunti vai sille yritykselle, joka käyttää tuontityövoimaa ja laskuttaa 15€/tunti. Voi olla että säästät nyt, mutta entä sitten kun se paikallinen yrittäjä joutuu lopettamaan ja valittavana on enää ”niitä toisia” vaihtoehtoja. Entä minkälaiset ovat reklamointi ja korjausmahdollisudet, jos ostat ja teetät aina halvimman mukaan?
Itse olen ollut yrittäjänä nyt reilut 30 vuotta. Tehnyt suurimman osan työelämästäni töitä paikallisesti ja paikallisille, mutta nähnyt myös sen kansainvälisen kaupan ja pörssiyhtiö puolen, ja voin sanoa, että sinne en palaa koskaan, mutta paikallisuuden eteen teen kaikkeni.
Nyt se työväline minulla on tämä paikallislehti. Joka tehdään ja tuotetaan paikallisesti, ilman taustalla toimivaa isoa yritystä. Oikeasti.