Gallialainen kylä Etelä-Suomessa?

Oletko koskaan lukenut Asterix sarjakuvia tai katsonut niistä tulleita piirrettyjä elokuvia, tai jopa Gerard Depardieun tähdittämää elokuvaa, oli miten oli, niin siinähän on kyse pienen gallialaisen kylän kamppailusta isoa ja mahtavaa Rooman imperiumia vastaan.

Samankaltainen tilanne on kaupunkilehdellä, jonka kanssa me olemme läheisesti tekemisissä, itseasiassa todella paljon. Tämä kaupunkilehti on yksityinen ja paikallinen, ja on ilmestynyt viikoittain reilut 30 vuotta, mutta paikkakunnalla se on kuitenkin se pikkulehti, nimittäin olemassa on myös se isompi ”isoveli”. Isosta veljestä tuli vielä isompi kun sen osti vielä isompi koko Suomen kattava yritys, ja isosta veljestä tuli pieni palanen yhdestä Suomen kasvavimmista mediataloista, printti sektorilla.

Paikallisuuden voimalla

Pieni paikallinen, muutaman hengen tiimi vs tuhansia oikeasti työllistävä pörssiyritys, on oikeasti kuin gallialainen kylä Roomaa vastaan ja muutama vuosi sitten tilanne olikin sellainen, että nämä roomalaiset kovaan ääneen kertoivat kylillä, kuinka mitätön se pieni pikkuinen kaveri siinä kainalon alla onkaan.

Vuosia on kulunut ja isosta veljestä ei ole kasvanut isoa miestä, vaan se on jäänyt ison omistuksensa jalkoihin ja siitä on monessa suhteessa tullut kopio monesta muusta kaltaisestaan ja alueen asuakkaatkin ovat huomanneet sen, enää ei ole kyse hyvistä tarinoista ja paikallisuudesta vaan nyt pitää muistaa osakkeenomistajat ja pörssikurssit, ja se pieni mutta pippurinen pikkukaveri sinnittelee mukana kuvioissa.

Ala ei ole helppo, ja jo positiivinen tulos on nykyaikana kohtuullista, saatika sitten oikeasti hyvä tulos, mutta kamppailu jatkuu ja parjattu sankari kehittää toimintaansa pysyäkseen kehityksen aalloilla mukana ja onhan se tuottanut jo mobiiilisovelluksenkin Android käyttäjille, vaikka pieni ja pippurinen onkin.

Tulevaisuus vai menneisyys

Mutta mitäs nyt? Ison veljen isot omistajat haluavat lisää voittoja, joten toimintaa virtaviivaistetaan ja sisältöjä yhdistetään ja yhteisillä neuvotteluilla kätellään vanhoja työntekijöitä eläkkeelle tai kilometritehtaalle…. ja tässä vaiheessa tapahtuu se pienoinen ihme, nimittäin nyt se parjattu ja haukuttu pieni mutta pippurinen paikallinen vaihtoehto, onkin mieluisa kohde hakea töihin- whaaat?

Taikajuomat porisevat ja pieni ja pippurinen paikallinen porukka jatkaa taisteluaan.