Etätöitä kansainvälisesti

Oletko koskaan tehnyt töitä kansainvälisesti siten, että asiakkaasi on kysynyt pankkiyhteyttäsi siten, että toivomuksena on ollut paikallinen pankki? Tämä ei todellakaan ole normaalia, mutta se on nykyään normaalia, että voimme tehdä töitä missä vain ja kenelle vain. Me voimme istua Espanjan aurinkorannalla tekemässä töitä norjalaiselle öljy-yhtiölle, tai istua Lapin mökissä tekemässä projektia belgialaiselle maahantuontiyritykselle. Työnkuva ja töiden tekeminen ovat muuttuneet digitalisaation myötä todella paljon.

Muutoksen myötä on tullut myös uudeksi normaaliksi asua osa vuodesta muualla – monet suomalaiset etätyöntekijät ovat kesän Suomessa, mutta talvikuukaudet ollaankin sitten jossain kivemmässä kohteessa. Työt kuitenkin seuraavat mukana, eli vaikka asutaan toisessa maassa, työt voidaan yhä tehdä samalla tavalla kuin aiemminkin. Useimmiten tässä auttaa myös uuden kansainvälisen tilin avaaminen. Kansainvälisen eurooppalaisen tilin avulla monet käytännön maksamiseen liittyvät asiat ovat helpompia, varsinkin jos osittain myös asuu tilimaassa. Yksi tällainen varteenotettava tilipankki on Wise, joka mahdollistaa tilin avaamisen jopa Suomesta käsin.

Entistä joustavampaa työntekoa

Digitaalisuus on tehty työnteosta joiltain osilta entistä joustavampaa. Sama suuntaus näkyy ympäri maailman toimistotilojen vuokrien laskemisena, kun ihmiset ovat jääneet entistä enemmän etätöihin. Monet globaalit yritykset ovat julkisesti jopa ilmoittaneet auttavansa työntekijöidensä kotiin jäämistä – toimistolle ei ole enää tarve tulla välttämättä lainkaan. Suomen Yrittäjät kyseli alkuvuodesta 2021 suomalaisten kantaa etänä työskentelyyn ja kyselyyn vastanneista jopa 70% oli etätyön kannalla. Onhan se Suomenkin oloissa oma kulunsa ajallisesti kun ajetaan kotoa toimistolle – senkin ajan voi käyttää töitä tehden – tai aamiaista.

Etätyö ei myöskään sovi kaikille. Vaikka useimmat meistä suhtautuvat siihen positiivisesti ja pystymme tekemään tavoitteen mukaiset työtehtävät, osa etätyöläisistä viihtyy kotona liian hyvin. Kotioloissa etätyöpiste saattaa olla vain keittiön pöytä tai olohuoneen sohvapöytä ja näissä tilanteissa ei ole mitenkään erikoista, että työn tuottavuus ei välttämättä pääse sille tasolle, mitä se on toimistossa. Toisaalta myös enemmän tekevät saattavat hämärtää työn ja vapaa-ajan rajat, ja tehdä liikaakin töitä, saamatta siitä kuitenkaan asiaankuuluvaa palkkaa – etätyö on yhä monessa suhteessa askel tuntemattomaan, varsinkin jos työ muuttuu etätyöksi nopeasti, eikä työntekijän työoloja varmisteta myös etänä.

EU mahdollistaa sinulle tilin toiseen EU maahan

Saatat syystä tai toisesta haluta avata pankkitilin toisessa EU-maassa. Jos asut laillisesti jossakin EU:n jäsenmaassa, sinulla on oikeus avata tavanomainen käyttötili. Pankit eivät voi kieltäytyä käyttötilin avaamisesta sillä perusteella, että asut toisessa EU-maassa. Jos haluat avata käyttötilin asuinmaasi ulkopuolella, pankille on joissakin EU-maissa perusteltava tällaisen tilin tarve. Perusteena voi olla esimerkiksi työskentely asuinmaasi ulkopuolella.

Huomaa myös:

Ennen tilin avaamista pankin on annettava sinulle asiakirja, josta käyvät ilmi tärkeimmät tilipalvelut ja kaikki tiliin liittyvät maksut (nk. maksuja koskeva tietoasiakirja). Voit vertailla sen avulla eri pankkien tilejä ja niistä veloitettavia maksuja. Pankkisi on myös annettava vähintään kerran vuodessa ilmoitus, josta käyvät ilmi kaikki tilisi palvelumaksut. Tämän maksuerittelyn olisi sisällettävä myös tiedot tiliisi sovelletuista koroista.

Historiaa taustaksi

Me teimme etätöitä kansainvälisille asiakkaille projektiluonteisesti jo vuosia sitten. Se oli ennen nykyistä mobiiliaikaa ja digitaalisia pankkipalveluita siinä mittakaavassa, kuin mitä niitä on nyt tarjolla. Vuosia sitten kaikki rahaliikenne oli hidasta. Se oli varmaa, jos vain asiakas tai tilaaja maksoi, mutta rahan tuleminen saattoi kestää päiviä. Onneksi nykyään tekninen kehitys on nopeuttanut maksuliikennettä maiden välillä ja jo suomalaisellekin tilille maksut saapuvat yleensä parissa päivässä, joskus muutamassa. Mutta jos oleskelet toisessa maassa, on toisen maan pankkitili hyvä ratkaisu – katso vain tarkasti kaikki pankkitiliin liittyvät kulut, etteivät ne yllätä. Pankkitoiminta on EU:ssa tarkasti säädeltyä ja seurattua, mutta erimaiden pankkikulut saattavat yllättää ensikertalaisen.

Ja vielä pieni tietovinkki:

IBAN tarkoittaa tilinumeroa

BIC- ja SWIFT-koodien lisäksi pankkiasioissa tulee usein törmänneeksi termiin IBAN. Tämä tarkoittaa tilinumeron pitkää muotoa, joka alkaa kirjaimilla. Kaikki suomalaiset IBAN-tilinumerot alkavat FI-tunnisteella, joka tulee luonnollisesti sanasta Finland. IBAN puolestaan tarkoittaa sanoja International Bank Account Number eli kansainvälinen tilinumero.