Tämän takia kannattaa käyttää VPN-palveluita

VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, joka luodaan tavallisen WIFI-yhteyden päälle.

VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, joka luodaan tavallisen WIFI yhteyden päälle. VPN on eräänlainen putki, joka salaa lähettämäsi tiedon niin ettei ulkopuoliset pääse siihen käsiksi, vaikka käyttämäsi nettiyhteys olisi muuten vaikkapa avoin kahvilan langaton yhteys. 

Etätöiden tekoon ja tietojen salaukseen

VPN on hyvin tuttu etätöitä tekeville, jotka tarvitsevat salatun yhteyden päästäkseen esimerkiksi työpaikan intranetiin ja muihin verkkopalveluihin, jotka eivät ole julkisesti saatavilla työpaikan verkkoyhteyksien ulkopuolella. VPN:lle on olemassa myös muita järkeviä syitä sen käyttöön, joista eräs liittyy sen tekniikkaan, eli tiedon salaamiseen. 

Avoimissa verkoissa netin käyttäminen on mukavan helppoa ja vaivatonta, mutta samalla siinä altistuu verkon väärinkäyttäjien mahdolliseksi uhriksi. Varsinkin silloin, jos avoimessa verkossa käyttää henkilötietojaan, salasanojaan ja vaikkapa luottokorttitietojaan, ovat tiedot usein vaarassa joutua väärille teille. Osaavat verkkorikolliset pääsevät tietoihin käsiksi avoimessa verkossa suhteellisen helposti. VPN tulee tässä hätiin, sillä rikolliset eivät pysty ainakaan kovin helposti murtautumaan niihin, sillä sen salaus estää näkemästä useita tietojasi. Yksi näistä salattavista tiedoista on VPN käyttäjän sijainti. 

VPN ottaa yhteyden jossain toisessa maassa sijaitsevaan palvelimeen ja suomalaisen käyttäjän verkkotiedot voivat näyttää vaikkapa siltä, että tämä sijaitsisi itse Brasiliassa. Käyttäjän todelliset IP-osoitteet eivät siis paljastu VPN yhteyttä käyttämällä. Joissakin maissa voi nettisensuuri olla kovinkin tiukkaa, joten näissä maissa VPN:n käyttö voi olla ainoa keino päästä selaamaan uutisia muualta maailmasta. Tämä kannattaa suomalaisen matkailijan muistaa matkustaessaan tiukemman valvonnan maahan, kuten vaikkapa Kiinaan. 

Lisää viihdevalikoimaa VPN:n avulla

Yksi VPN:n suosituista käyttötarkoituksista liittyy viihteeseen ja ennen kaikkea elokuviin ja TV sarjoihin. Monet suoratoistopalvelut, Netflix mukaan lukien, ovat maasidonnaisia joten ne eivät välttämättä tarjoa samoja elokuvia ja sarjoja Suomeen, kuin mitä ne tarjoavat muihin maihin. Tämä johtuu yleensä näiden palvelujen julkaisusopimuksista. Eri maille myydään eri elokuvat ja sarjat suoratoistettavaksi kuin toisiin maihin. Osa suosituista palveluista ei esimerkiksi toimi Suomessa lainkaan. Tubi TV on yksi tällaisista elokuva- ja TV sarjojen suoratoistopalveluista, joka lopetti Euroopassa toimimisen Euroopan tietosuoja-asetuksen tullessa voimaan. 

Jos kuluttaja ottaa yhteyden vaikkapa amerikkalaiseen VPN-palvelimeen, luulee suoratoistopalvelu käyttäjän sijaitsevan myös Yhdysvalloissa. Tällöin Netflix tarjoaa amerikkalaiselle yleisölle tarkoitetun valikoiman, joka on ratkaisevasti suurempi mitä esimerkiksi Suomessa on tarjolla. Samoin edellä mainittu Tubi TV toimii ilman ongelmia ja palvelun ollessa maksuton, se miellyttää penninvenyttäjää entistä enemmän. 

Tällainen maantieteellisten rajoitusten kiertäminen ei ole kaikkien palveluiden kohdalla enää niin yksinkertaista ja vaaratonta. Netflixin käyttöehdot kieltävät tällaisen toiminnan ja se on onnistunut estämään eräiden VPN-palvelujen käytön sitä käytettäessä. Käyttöehtojen rikkominen saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että Netflix estää palvelun käyttämisen kokonaan käyttäjältä. Palvelu uhkailee ja vihjailee väliajoin tällaisella rankaisulla, mutta ilmeisesti suomalaisia ei ole ainakaan vielä kertaakaan estetty. 

Netflix ja Tubi TV eivät ole ainoita palveluja, vaan VPN:n avulla voi katsella myös streamina muiden maiden televisio-ohjelmia. Tämä on tarpeen vaikkapa silloin, jos on maahanmuuttajana toisesta maasta kylmässä ja pimeässä Suomessa. Tällöin on tärkeää päästä seuraamaan uutisia omasta maasta sekä viihdeohjelmia, joissa puhutaan oman alkuperäisen kotimaan kieltä. 

VPN-palveluja moneen makuun

VPN-palveluja on saatavilla runsaasti ja niiden laadussa on samoin reippaasti eroja toisiinsa nähden. Palveluja voidaan asentaa tietokoneelle tai mobiililaitteille. Yleensä ne vaativat oman ohjelmiston toimiakseen, mutta joskus on mahdollista asettaa VPN-asetukset manuaalisesti laitteen verkkoasetusten kautta. Tässä voi olla esimerkiksi se etu, että VPN-yhteys on tämän jälkeen automaattisesti päällä eikä sitä tarvitse erikseen käynnistää. Huono puoli tällaisessa vaihtoehdossa on puolestaan se, että eri maiden VPN palvelimiin yhteyden ottaminen vaikeutuu ratkaisevasti. Ohjelmistoilla ja sovelluksilla VPN-palvelimien vaihtaminen käy käden käänteessä. 

Saatavilla on myös jonkin verran ilmaisia VPN-palveluja, mutta yleisesti ottaen niiden laatu on heikko ja usein niiden ominaisuuksia on rajoitettu niin paljon, että palvelut voivat olla käytännössä käyttökelvottomia. Maksullinen VPN on useimmiten huomattavasti parempi vaihtoehto, sillä jo parilla eurolla kuussa voi saada täysin toimivan VPN-palvelun, jonka avulla onnistuu kaikki tarvittava VPN:n käyttöön tarvittavat ominaisuudet. Tietojen salaaminen ja maarajoitusten kiertäminen luonnistuu parhaimmilla palveluilla vieläpä tarpeeksi nopeilla yhteyksillä, jolloin esimerkiksi edellä mainittu suoratoistaminen HD laadulla on mahdollista. 

Muista nämä ennen VPN palvelun valintaa:

  • maksullisilla VPN palveluilla on usein ilmainen kokeilujakso
  • VPN ei ole täydellinen suoja tietojen salaukseen
  • kaikki VPN palvelut eivät ole luotettavia – lue arvosteluja ennen valintaa
  • VPN saattaa hidastaa netin käyttöäsi