Pidä itsesi kunnossa taistellaksesi virusta vastaan, sanovat lääkärit

Iso-Britannian terveyskeskuksen (CPOC) asiantuntijoiden mukaan terveellinen ruokavalio vähentää vakavan sairastumisen riskiä viruksen kanssa.

Tutkijat sanovat, että ihmisten tulisi liikkua, pitää alkoholittomia päiviä ja lopettaa tupakointi. Tälläiset toimenpiteet pienentävät intensiivisen hoidon tarvetta.

Sen varajohtaja Scarlett McNally, konsultti-ortopedikirurgi sanoi, että saatavilla on ollut ”paljon erittäin tärkeitä neuvoja” kuinka vähentää tartunnan riskiä. Mutta hän lisäsi, että valmistautumisella ei ollut siinä tapauksessa merkitystä, jos virus tarttuu.

CPOC kannustaa ihmisiä harrastamaan reippaasti liikuntaa, lopettamaan tupakoinnin, pitämään yllä hyvää ravitsemusta ja mielenterveyttä sekä pitämään alkoholittomia päiviä vähentääkseen heidän mahdollisuuksiaan saada vakava virustartunta ja välttääkseen terveysviranomaisten liiallista rasittamista.

Ihmisiä kehotetaan myös ryhtymään toimiin nyt vähentääkseen sellaisten muiden terveysongelmien kehittymisen riskiä, jotka voisivat aiheuttaa lisärasitusta terveysviranomaisille.


Mrs McNally sanoi, että ihmisten – etenkin ”haavoittuvassa riskiryhmässä olevien” – tulisi harrastaa liikuntaa ”, jotta viruksen sattuessa he pienemmällä todennäköisyydellä tarvitsisivat tehohoitoa”.

Kuninkaallisessa anesteistiopistossa toimiva CPOC-aloite oneri tavoin erikoistuneita lääkäreitä työskentelemässä yhdessä sitä kohti, kuinka he voivat parantaa leikkausta sairastavien potilaiden hoitoa ja tuloksia.

Rouva McNally sanoo, että aikasempi neuvo on sopivampi ja parempi ja se on, jolla pyritään valmistelemaan potilaita leikkauksiin, ja se on ”sovellettavissa välittömästi Covid-19-tartuntaan”.

Hän sanoi: ”Meillä on hyviä tietoja siitä, että operaatioon varautuneilla ihmisillä on parempia tuloksia. Tulokset ovat nopeita.”

Asiantuntijat Kiinassa, josta virus on peräisin, huomasivat, että ”huonokuntoisilla sairauksia omaavilla ihmisillä, joilla oli sairaus, saivat viisi kertaa todennäköisemmin pahemmat Covid-19: stä tartunnan; tupakoitsijoilla oli kolme kertaa todennäköisempi tämä tulos”, hän lisäsi.

 Professori Chris Whitty, Iso-britannian hallituksen lääketieteellisen toimikunnan pääneuvonantaja on aiemmin varoittanut tupakoinnista “lisäriskitekijänä” terveille ihmisille ja sanoi, että nyt olisi “hyvin hyvä hetki” lopettaa.

Ihmiset saavat poistua kotoa kerran päivässä liikkumaan, joko yksin tai kotitaloutensa kanssa, hallituksen sosiaalisen eristämisen sääntöjen mukaisesti.

Mitä suositellaan vahvana pysymiseen virusta vastaan?

  • Lopeta tupakointi
  • Liiku, ellet ole viruksen kourissa: ideaalitapauksessa kävele reippaasti, pyöräile tai hölkkää. Voima- ja tasapainoharjoittelua suositellaan myös
  • Yli 70-vuotiaat ovat viruksen riskiryhmässäja he saavat olla ulkona, ellei toisin neuvota. Heidän tulisi pitää kahden metrin välimatka muihin ja välttää minkään koskettamista
  • Ole stressitön. Vältä stressaavia ja masentavia ajatuksia niin paljon, kuin voit. Jos se on sinulle vaikeaa, voit käyttää anti-depressentantteja tai vaihtoehtolääkkeitä, kuten cbd:tä (lisätietoa täältä).
  • Pidä yllä hyvää ruokavaliota, kokeile mm. pienempiä annoskokoja
  • Ylläpidä mielenterveyttäsi, mm. nukkumalla tarpeeksi
  • Pidä alkoholittomia päiviä