Mikä yritysmuoto on paras juuri sinun tarpeisiisi?

Yritysmuotoja on tarjolla useita erilaisia ja aloittavalle yrittäjälle saattaa olla vaikeuksia valita oikea. Tässä artikkelissa käydään läpi Suomen eri yritysmuodot ja pohditaan, millaiseen toimintaan mikäkin sopii.

Suomen yritysmuodot jakautuvat prosentuaalisesti seuraavanlaisesti:

  • Toiminimi 49%
  • Osakeyhtiö 42%
  • Kommandiittiyhtiö 3%
  • Avoin yhtiö 2%
  • Osuuskunta 1%

Lisäksi on olemassa asunto-osake yhtiö, mutta se ei varsinaisesti liity yrittämiseen, sekä uutena muotona niin sanottu kevytyrittäjyys. Listasta käy ilmi, että toiminimi on ehdottomasti suosituin yritysmuoto, joten aloitamme tutustumisen siitä.

Toiminimi

Toiminimi mahdollistaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisen. Se on ylivoimaisesti helpoin yritysmuoto. Toiminimi ei ole varsinainen yritys vaan enemmänkin yrittäjä itse. Toiminimeen voidaan tietenkin lisätä erinäisiä yrityksen nimiä, mutta niitä ei vaadita.

Sen perustaminen on todella helppoa ja sen voi tehdä netissä patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla. Toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Muita kuluja tai vaatimuksia toiminimeen ei ole. 

Toiminimen kirjanpito on helppoa, koska yksinkertainen kirjanpito riittää. Sen pystyy tekemään vaikka itse Excelillä, mutta kirjanpitäjänkään palkkaaminen ei ole kallista.

Toiminimi sopii erinomaisesti esimerkiksi kampaajalle, putkimiehelle, freelancerille taikka hierojalle.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto, koska toiminimiä lakkautetaan vuodessa niin paljon. Nykyään osakeyhtiön perustamiseen ei enää vaadita pääomaa, joten perustaminen on lähes yhtä helppoa, kuin toiminimen perustaminen. Sen voi myöskin tehdä verkossa ja se maksaa 275 euroa.

Osakeyhtiö siis koostuu osakkeista, joiden mukaan yhtiön omistus jakautuu. Tämä yhtiömuoto sopii siis hyvin yritykselle, jossa on useita yrittäjiä.

Osakeyhtiö on kirjanpito- ja tilinpäätösvelvollinen. Kirjanpidon pitää myös olla kaksinkertaista, joten aivan Excelillä sitä ei enää tehdä. Kirjanpitäjän palkkaaminen onkin siis lähes pakollista.

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Avoin yhtiö on lähes sama, kuin toiminimi, mutta siinä on vähintään kaksi vastuullista yhtiömiestä. Se soveltuu myös samoihin tarkoituksiin kuin toiminimi. Esimerkiksi sopii vaikkapa kahden henkilön pyörittämä polkupyöräkorjaamo.

Kommandiittiyhtiö on jälleen hyvin samanlainen kuin toiminimi ja avoin yhtiö. Siinä on vain lisäksi äänetön yhtiömies. Esimerkiksi Janne ja Pekka perustavat polkupyöräkorjaamon, johon Mikko antaa talostaan autotallin käyttöön. Mikko on näin yrityksen äänetön yhtiömies ja hän on sijoittanut autotallin verran yrityksen toimintaan. Hän ei kuitenkaan ole vastuussa yrityksen varoista ja veloista.

Osuuskunta

Tämä yhtiömuoto on varmasti kaikille tuttu Osuuskaupasta. Hankkimalla Osuuskaupan kanta-asiakas kortin tulet samalla osuuskunnan jäseneksi. Osuuskuntia on Suomessa hyvin vähän ja se soveltuukin lähinnä vaikka ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoitteluyritykseksi tai muuhun vastaavaan toimintaan.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys ei ole mikään virallinen termi ja sellaista yhtiömuotoa ei ole olemassa. Se on palvelu, mitä tarjoaa esimerkiksi Ukko.fi– palvelu. Se toimii hyvin yritystoiminnan kokeiluun, ennen oman yrityksen perustamista, tai sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Teet kaikki työt palveluntarjoajan kautta, joka hoitaa laskutuksen, verotuksen ja kaikki tarvittavat maksut. Palkkion saat palkan muodossa, josta maksat verot aivan normaalisti. Aivan ilmaista tämä toiminta ei ole, joten maksat melkoisen siivun palkkioistasi palvelun tarjoaville yrityksille. Jos yritystoimintasi on kannattavaa, kannattaakin hankkia jokin ihan oikea yritysmuoto ja jatkaa yrittämistä sillä.

Ei pelkkää yrittämistä

Rankan yrittäjäpäivän jälkeen on mukava rentoutua. Mikäpä sen mukavampaa, kuin vierailla vaikka nettikasinossa pelaamassa erä pokeria. Uusille jäsenille tarjotaan jatkuvasti mahtavia bonuksia, jotka kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Lue lisää täältä.