Lainaa yrityksen perustamiseen

Oletko perustamassa yritystä, mutta et tiedä mistä saisit rahoitusta alkuvaiheessa? Vaihtoehtoja on monia, joista osa on hyviä ja osa luonnollisesti vähemmän hyviä.

Yrityslainaksi kutsutaan useimmiten yksityisille elinkeinonharjoittajille ja osakeyhtiöille tarjottavaa vakuudellista lainaa. Rahoitukseen on Suomessa mahdollista saada useilta tahoilta. Joskus yrittäjänkin kannattaa valita pikalainat rahoitusmuodoksi pienempiin kuluihin.

Starttiraha on tunnettu rahoitusmuoto

TE-palvelujen starttiraha on tunnetuin muoto yrityslainasta. Starttirahalla edistetään uutta yritystoimintaa ja yrittäjien ja työntekijöiden työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon yrityksen käynnistämiseen tarkoitetulta ajalta. Ajaksi lasketaan maksimissaan 12 kuukautta. Starttiraha on työttömän työnhakijan peruspäivärahan suuruinen eli 32,40 euroa / päivä.

Starttirahaa voidaan myöntää yrittäjän ollessa työtön työnhakija tai siirtyessä kokoaikaiseksi yrittäjäksi opiskelusta, palkallisesta työstä tai kotityöstä. Jotkin kaupungit ovat myöntäneet myös omaa starttirahaa nuorille yrittäjille. 

Yrityslainaa saa Suomessa valtion kautta. Sitä tarjoaa valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera. Sen investointi- ja käyttöpääomalaina on suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille. Vähimmäissumma Finnveran lainassa on ollut 30 000 euroa, mutta nykyään se on jopa 50 000 euroa.

Finnveran yrittäjälaina on puolestaan yrittäjän henkilökohtainen laina. Sen avulla rahoitetaan sijoituksia osakepääomaan tai rahastoon. Tämä laina voi olla enimmillään 100 000 euroa per lainanhakija. Yrityslaina on haettavissa suomalaisten pankkien kanssa. Yrityslainoihin vaaditaan takaajia, joten ne eivät ole vakuudettomia lainoja.

Yrityslainat rahoituslaitosten kautta

Yrityslainan hakeminen on mahdollista myös rahoituslaitoksilta. Nämä pikalainat ovat helppoja hakea eikä niihin välttämättä tarvita vakuuksia. Lainojen vertailu kannattaa näissäkin, sillä se ei sido mihinkään. Jos lainahakemukset hyväksytään, voivat yrityksen rahat olla tilillä muutamassa minuutissa. 

Vakuudettomat yrityslainat ovat luonnollisesti pienempiä kuin vakuudelliset lainat, mutta siltikin ne voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Vakuudelliset lainat voivat olla jopa 100 000 euroa.

Yrityslainoissa voi olla tiukempia säännöksiä kuin yksityisten osalta, mutta jos hakijalla on puhtaat luottotiedot, voi tällöin olla hyväkin mahdollisuus saada yrityslainaa ilman vakuuksia. 

Mihin lainaa voidaan hakea?

Yrityslainalla voi olla monia kohteita ja tarkoituksia. Toiminnan laajennus, työntekijöiden palkkaus, laitteistojen hankinta ovat eräitä tällaisia kohteita, jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä rahoituslaitosten mielestä. Rahoituslaitoksia kiinnostaa lainan käyttökohteet, joten kannattaa tehdä selvitys kuluista jo etukäteen.

Yrityslainat rahoituslaitoksilta ovat usein laina-ajaltaan pienempiä kuin kuluttajille suunnatuissa lainoissa. Maksimissaan ne ovat yleensä 12 kuukautta.

Mitkä asiat on oltava kunnossa yrityslainan hyväksymiseen?

Tässä listaamme muutamia tekijöitä, jotka vaikuttavat lainojen hyväksymiseen.

  • Yrityksen tulee olla toiminut yhtäjaksoisesti tarpeeksi kauan (esim. puoli vuotta)
  • Liikevaihto on tarpeeksi suuri rahoituslaitoksen asettamaa rajaa kohden
  • Yrityksellä tulee olla järkevä ja mahdollinen liiketoimintasuunnitelma
  • Tuloja ja tulosta pitää olla tarpeeksi
  • Yrityksen omistus, pankkitili ja osoite on Suomessa

Yrityslainat ovat luonnollisesti vain yrityksille suunnattuja eikä niitä myönnetä kuluttajille. Yrityslainaa on siis jopa suurten yritysten mahdollista saada valtion takaamana, omien takaajien avulla tai sitten vakuudettomina. Kannattaa miettiä mikä muoto ja tarve on paras omalle yritykselle. Vakuudelliset, valtion takaamat lainat ovat ehkä jollain tavalla turvallisimpia, mutta toisaalta niiden saaminen voi olla kiven takana.

Jos esimerkiksi haluaa pienen lainan pienimuotoista yritystoimintaa varten (kuten esimerkiksi kevytyrittäjätoimintaa), voi olla helpompi hakea vakuudetonta lainaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että niissä voivat korot ja kulut olla suurempia kuin pankin myöntämissä lainoissa.

Kuten aina lainoissa, on vertailu ehdottoman suositeltavaa, sillä yrityksille on yllättävän monta mahdollisuutta lainan saamiseen. Lainan ehtojakin on tästä syystä yhtä monta, eivätkä kaikki niistä ole niin edullisia kuin toiset. Laina kannattaa joka tapauksessa mitoittaa oikein yrityksen kokoa ja tarvetta ajatellen.