Menu

Sarjakuvan historiaa

Maailman ensimmäisten sarjakuvien voidaan sanoa olevan todella vanhoja, sillä jo esihistoriallissa luolamaalauksissa käytettiin sarjakuvamaista tarinankerrontaa. Lisäksi niin muinasessa Egyptissä, keskiajan Euroopassa kuin myös vanhoissa Amerikan alkuperäiskansojen kuvituksissa on selvästi sarjakuvamainen tekotapa.

1700- ja 1800-luvuilla esiintyi jo julkaistuja, sarjakuvien edeltäjiä, joita ei varsinaisesti voi vielä kutsua sarjakuviksi, mutta joissa esiintyi kuvia, sekä joskus myös joitakin kirjoituksia. Jotkin kuvataitelijat myös julkaisivat tähän aikaan kuvitettuja kirjoja, joiden voidaan sanoa olevan sarjakuvalehtien sekä -kirjojen edeltäjiä.

Ensimmäiset sarjakuvat

Vuonna 1889 alettiin julkaista maailman ensimmäisenä pidettyä sarjakuvaa, ranskalaista Fenouillardia, jota seurasi englantilainen Ally Sloper’s Half Holiday vuonna 1894.

Sarjakuvien suosio alkoi kuitenkin todellisuudessa tietenkin Yhdysvalloista, jossa alettiin julkaista maailman ensimmäistä jatkosarjakuvaa vuonna 1895, lehdessä World, ja tämän sarjakuvan alkupeäinen nimi oli Hogan’s Alley. Nimi kuitenkin vaihtui jossakin vaiheessa ja siitä tuli The Yellow Kid. Moni pitää juurikin tätä sarjakuvaa maailman todellisena ensimmäisenä sarjakuvana.

Sitä seurasi muutama muu sarjakuva, joita alettiin julkaista eri lehdissä ja näin sarjakuva oli pysyvästi ottanut paikkansa sanomalehdissä.

Alkuperäiset sarjakuvat olivat aiheiltaan melko yksinkertaisia, humoristisia kuvauksia ihmisten normaalista arjesta, mutta tähän tuli muutos 1900-luvulla. Sarjakuvien suosion myötä tekijät alkoivat laajentaa aiheita arjesta ja komiikasta myös muihin aiheisiin, kuten supersankareihin, tieteeseen, rikoksiin ja fantasiaan. Lisäksi eläinaiheisia sarjakuvia alettiin valmistamaan tähän aikaan, jolloin sarjakuvien päähenkilöinä olivat ihmisten sijaan eläimet, hyvänä esimerkkinä vaikkapa Aku Ankka tai Väiski Vemmelsääri.

Ensimmäinen sarjakuvalehti julkaistiin vuonna 1930-luvulla, myös Yhdysvalloissa ja se oli nimeltään Famous Funnies. Tätä seurasivat meillekin tutut sarjakuvalehdet, kuten esimerkiksi Batman ja Teräsmies, joista monia julkaistaan vielä tänäkin päivänä. Tähän aikaan myös Marvel Comics, sekä DC Comics aloittivat nousukiitonsa, joka on jatkunut tähän päivään saakka.

1950-luvulla sarjakuvat todella ottivat tulta alleen ja sarjakuvia julkaistiin nyt kaikenlaisista aiheista. Mukaan tuli niin yhteiskunnallisia aiheita, synkempiä tarinoita ja teemoja sekä myös kauhusarjakuvia. Myös ympäri maailmaa tunnettu satiiri sarjakuva Mad on tämän aikakauden tuotoksia. 1960-luvulla tapahtui niin sanottu vallankumous ja moni sarjakuva alkoi käsitellä sen ajan yhteiskunnallisia aiheita.