Menu

Mikä on sarjakuva?

Sarjakuvat ovat eri pituisia kuvitettuja tarinoita, joissa on peräkkäisiä kuvitettuja ruutuja ja joskus myös puhekuplia sekä / tai tekstiä. Sarjakuvia tehdään eripituisia: jotkin saattavat olla vain ruudun tai pari, tai sitten sarjakuva voi olla jopa kokonaisen kirjan pituinen eli useita sivuja.

Erilaiset sarjakuvat

Sarjakuvia julkaistaan monessa eri muodossa. Se voi olla lyhyt, esimerkiksi kolmen ruudun mittainen ja pelkistetty tarina sanomalehdessä. Sanomalehtien sarjakuvat ovat todella usein mustavalkoisia ja todella pelkistettyjä ja niissä on usein myös ideana jokin pelkistetty vitsi.

Joskus myös sanomalehdissä julkaistaan useamman ruudun mittaisia sarjakuvia, mutta tämä on melko harvinaista.

Sarjakuvalehdet ovat ehkäpä suosituin tapa julkaista sarjakuvia ja yhdessä lehdessä saattaa olla joko yksi, tai sitten useampi novellisarjakuva. Novellisarjakuvalla tarkoitetaan vaikkapa yhden tai muutaman sivun mittaista sarjakuvaa, jossa on pidempi tarina. Tällaisesta sarjakuvasta on hyvä esimerkki vaikkapa Aku Ankka, jossa yhden lehden sisällä on useampi tarina, joista osa on hyvin lyhyitä ja osa taas pidempiä.

Sarjakuvalehti voi myös olla yksi kokonainen tarina, jolloin lehdessä ei ole muita lyhyempiä tarinoita lainkaan. Lisäksi sarjakuvalehdissä saattaa olla esimerkiksi mainoksia ja artikkeleita, sekä jatkuvia tarinoita, jolloin sama tarina jatkuu lehdestä toiseen.

Sarjakuvakirja, joka tunnetaan myös nimellä sarjakuva-albumi, on sarjakuvalehteä pidempi versio ja se julkaistaan kirjan muodossa. Myös sarjakuva-albumit voivat sisältää useita eri tarinoita, eri tekijöiltä, tai sitten yhden pitkän tarinan. Kirjoista löytyy harvemmin muita artikkeleita tai mainoksia, eikä niissä myöskään julkaista jatkuvia tarinoita, vaan ainoastaan kokonaisia sarjakuvia. Lähes samaan kategoriaan voi laittaa myös pokkarit, jotka ovat kirjamaisia, paksumpia teoksia, mutta joissa saattaa esiintyä myös esmerkiksi mainoksia tai muita juttuja.

Nykyaikana sarjakuvia julkaistaa myös paljon netissä, joka antaa tekijälle vapaammat kädet sarjakuvan pituuden ja jatkuvuuden suhteen. Netissä julkaistuissa sarjakuvissa ei ole samanlaisia sääntöjä kuin paperille julkaistuissa, joten sarjakuvan voi tehdä juuri sellaiseksi kun haluaa. Moni lukija kuitenkin haluaa sarjakuvansa edelleen paperilla julkaistuna, joten niin sarjakuvalehdet kuin albumit ovat todella suosittuja edelleenkin. Erityisesti sarjakuvien keräilijät vaativat tämän, sillä netissä julkaistu sarjakuva ei tietenkään ole keräilykappale.